En god sovepose har en rekke nyttige bruksområder. Du kan ta den med på langtur i norsk natur. Eventuelt kan du bruke soveposen i stedet for nytt sengetøy når du overnatter på en turisthytta.
Legg merke til at vi skrev: GOD sovepose.
For det er nok av dårlige alternativer på det norske markedet. Utvalget er så stort blant norske sportsforretninger at det er veldig vanskelig å navigere seg frem til en god variant.
Selv har jeg jobbet med å selge soveposer via G-Sport i tre år. Jeg vet hva jeg snakker om. Dessverre er det mange «best i test»-artikler på nettet som ikke aner noen ting om de produktene de omtaler. Hvis du har vært så heldig å komme inn på Modernelivs forbrukertest om soveposer, så kan jeg nesten garantere at dette er den mest omfattende og ærlige.
Denne artikkelen tar for seg de 7 beste soveposene på det norske markedet. Vi har funnet frem modeller til både herre og dame. Noen passer best om vinteren – andre kan brukes hele året. Så det er viktig at du leser nøye hvilke kriterier vi har lagt til grunn for å anbefale de ulike modellene.
Og vi kan nærmest garantere at du finner en sovepose som passer dine behov.
Skulle du ønske mer informasjon om våre testmetoder og testkriterier, så kan den informasjonen finnes under våre anbefalte soveposer.
Skal du kjøpe deg sovepose? Da anbefaler jeg deg å sjekke ut disse butikkene: Milrab.no og Outnorth.no.
Vinnere av vår sovepose-test
Nedenfor er en tabell som viser våre favoritter. Om du ønsker å vite mer om hver sovepose, så finner du den informasjonen lengre ned i artikkelen.
# | Produkt |
1 | Urberg 3-sesongs sovepose – Beste sovepose som kan brukes «hele» året! |
2 | Mountain Equpiment Helium 800 – Passer fint til bruk om vinteren |
3 | Glacier 1000 Sovepose Dame – Dameversjonen av testvinneren |
4 | Robens Icefall Pro 300 – Kompakt sovepose i syntetisk materiale |
5 | Bergans Trollhetta Syntethic 800 – Hvor glidelåsen skulle vært litt lengre… |
6 | Big Agnes Torchlight 20 – Største soveposen i testen; ekstra romslig |
1. Urberg 3-sesongs sovepose – Beste universalprodukt!
Det finnes veldig mange andre gode soveposer der ute som er bedre egnet til vår, sommer og høst.
Vi i Moderneliv mener at «3-sesongsposen fra Nova» er det beste universalproduktet på markedet.
- Proppfull med innovativ teknologi for økt komfort.
- Komprimeres automatisk, noe som gjør at soveposen tar lite plass i sekken/bagasjen.
- Nøytral farge.
- Total vekt på 1,9 kilo (1974gram).
- Finnes i tre ulike størrelser: Long, Short og Normal.
- Hetten kan strammes og gjøres ekstra behagelig for en god natts søvn.
Vi følte i stor grad at vi klarte å oppsummere Urberg 3-Season ved hjelp av punktlisten over.
Men vi kan også utdype litt hvorfor vi plasserer denne soveposen på andreplass i vår test.
Kompakt sovepose med lav vekt
En av de største utfordringene med lange turer i skog og mark er å få med seg alt utstyret man skal ha med seg. Ofte merker man at klær, yttertøy, mat og drikke tar alt for mye plass. Samtidig er det nærmest umulig å finne en sovepose som ikke fyller minst 20-25 % av sekkens volum.
Inntil nå.
Denne soveposen fra Urberg har en total vekt på 1,9 kilo. Det er veldig lavt. I tillegg er soveposen laget i et fibermateriale som komprimeres automatisk. Dette er en teknologi produsenten har kalt «Keystone Single Construction».
Temperatur som passer hele året
3-sesongsposen kan brukes på dager hvor det er helt ned til 26 minusgrader. Og for ordens skyld: det er veldig sjelden man ser slike temperaturer i de fleste delen av Norge.
Du kan regne med en god natts søvn i denne myke posen.
Tre lengder – for både store og små
Det er også mulig å kjøpe Urbergs topmodell i tre forskjellige lengder. Den minste varianten ligger på 185 centimeter. Om du er en ekstra stor person, så bør du kanskje gå for modellen som heter «LONG». Denne har nemlig en total lengde som tilsier at en person på 205 centimeter kan sove komfortabelt.
Videre kan det også nevnes at glidelåsen er dekket av en klaff på utsiden av posen. Denne klaffen minimerer sannsynligheten for at varme siver ut (og kulde siver inn) i soveposen i løpet av natten.
Hetten er det er mulig å justere etter eget ønske. På den måten kan man alltid sikre seg at hetten sitter godt rundt hodet og at man ikke fryser på ørene i løpet av natten.
Vår dom
Skal du ha en god sovepose som er allsidig og fleksibel, så kan Urberg 3-sesongpose være midt i blinken.
Dette er en pose som passer til de aller fleste fjell- og fisketurer rundt omkring i Norge. Soveposen er laget av materialer av aller høyeste kvalitet.
2. Mountain Equpiment Helium 800 – Passer fint til bruk om vinteren
Du kjenner kanskje igjen selskapet Mountain Equipment?
Dette var selskapet som produserte vår testvinner «Glacier 1000».
Men de har også en litt billigere og enklere vinterpose. «Helium 800» er ganske lett, har en lav pris og holder deg varm helt ned til 30 minusgrader.
- Glidelås som går helt ned til beina.
- Komforttemperatur på 11 minusgrader.
- Holder deg varm på de aller kaldeste vinterdagene.
- Kommer i to størrelser: 1,8 meter og 2 meter.
- God passform.
Kan man egentlig si at Helium 800 er lillebroren til Glacier 1000?
Ja, på mange måter kan man si det.
For disse to soveposene har veldig mange av de samme karaktertrekkene. Samtidig er det verdt å nevne at Helium 800 er litt mindre på alt. Litt mindre varm. Litt lavere pris. Og ikke minst litt mindre dun inne i posen.
Passer fint om vinteren
…men det er til gjengjeld ingen tvil om at Mountain Equipment har produsert denne soveposen med kalde, norske forhold i tankene. Helium 800 har en ekstremtemperatur på 30 minusgrader.
Det vil si at du ikke vil være veldig komfortabel i minus 30, men posen vil fortsatt gi deg en OK natts søvn i slike temperaturer.
Lang glidelås og separate kamre
Glidelåsen går helt ned på soveposen. Dette har flere fordeler. For det første er det lett å justere hvor varmt du skal ha det. Om du benytter deg av Helium 800 om sommeren, så kan det være fint å trekke glidelåsen helt eller delvis ned.
På den måten siver det kald luft inn om natten. Kammersystemet er også ganske finurlig. Sømmene til de ulike kamrene er festet svært godt. Dette betyr at dunet ikke flytter seg rundt i soveposen. På den måten kan du være sikker på at varmefordelingen holder seg stabil.
Video fra Nederland – Helium 800 sovepose anmeldelse
Om du forstår litt tysk, så kan denne videoen være ideell:
Uansett gir Youtube-videoen et innblikk i hvordan soveposen ser ut, hvilke funksjoner den har og hvor stor den er.
Sammendrag
Helium 800 er en god sovepose som kommer i to forskjellige størrelser. Du kan selv velge om du ønsker 1,8 meter- eller 2-meter-posen.
Men det er verdt å nevne at også denne modellen passer best til bruk om vinteren. Skal du ut i den norske naturen mellom november og mars, så kan Helium 800 være en god turpartner. I tillegg er vi veldig imponert over hvor kompakt soveposen blir i sekken. Her får du en sovepose som ikke tar altfor mye plass, noe vi vet at veldig mange norske turgåere setter pris på.
3. Glacier 1000 Sovepose Dame – Dameversjonen av testvinneren
Om du falt for vår testvinner Glacier 1000, så kan vi betrygge deg med at modellen selges både for menn og damer.
Dette er damemodellen.
- Spesialutviklet for å tåle en tøff vinter.
- Kan brukes i helt ned til 42 minusgrader.
- Veldig komfortabel.
- Testvinner.
- Godt med plass; veldig romslig.
Det er to ting som skiller dame- og herremodellen til denne soveposen:
Fargen. Og størrelsen.
Ellers er Glacier 1000 en modell som har helt like funksjoner for både dame og herre. Det er ikke slik at den ene modellen er bedre eller tåler mer kulde enn den andre.
Best i test
Vel…vi har vel allerede avsagt en dom tidligere, har vi ikke?
Glacier 1000 er den beste soveposen på det norske markedet. Dette gjelder spesielt for deg som har tenkt til å ligge ute om vinteren.
Men det er på ingen måte noen sommer-sovepose. Med en komforttemperatur på helt ned mot 19 minusgrader, så er det ingen tvil om at Glacier er ment for bruk i månedene november, desember og januar.
4. Robens Icefall Pro 300 – Kompakt sovepose i syntetisk materiale
Icefall Pro er en sovepose som passer de fleste årstider.
Prislappen er forholdsvis lav, men posen er til gjengjeld ganske tynn.
- God beskyttelse mot nakken.
- Gode ventileringsmuligheter, noe som gjør soveposen egnet til bruk om sommeren.
- Ikke lett å pakke ned på en kompakt måte.
- Lav pris.
- Fotdelen er ganske smal, noe som er et problem for folk med store føtter.
Icefall Pro 300 er IKKE ment til å brukes om vinteren. Dette til tross for at ordet «ice» kan bli funnet i tittelen.
Denne syntetiske soveposen fungerer nemlig best til vår, sommer og høst. Derfor går produktet inn under kategorien «tresesongspose». Når det er minusgrader ute, så skal du ha en litt kraftigere sovepose.
Icefall Pro 300 er både laget i et syntetisk materiale – og er ganske tynn.
Smalt design
For de som mener at soveposen ser ut som en «mumie», så har de rett. Måten Pro 300 er utformet på gir oss assosiasjoner til det gamle Egypt.
Problemet oppstår hvis man har veldig store føtter, eller ønsker å bevege seg mye når man sover. VI liker ikke helt den smale underdelen. Om du føler deg stram rundt føttene når du skal prøve å sove, så kan det gi en klaustrofobisk følelse. Dessverre er det ikke noe å gjøre med passformen.
Akkurat dette punktet trekker ganske mye ned.
Ikke særlig kompakt, men veldig komfortabel
Når du pakker ned soveposen, så opptar Icefall Pro 300 ganske mye volum i sekken eller bagen. Dette er et problem. Spesielt ser vi problemet opp mot det faktum at soveposen tross alt bare veier 1,4 kilo. Vi skulle virkelig tro at produsenten kunne klare å gjøre posen mer kompakt.
Alle ønsker vel å ha mye plass til mat, drikke og annet turutstyr når de er ute og går?
Da passer det seg dårlig med en sovepose som ikke blir ordentlig kompakt.
Oppsummering
Men til tross for smal del rundt føttene og at den tar mye plass, så må vi også gi litt skryt til Icefall Pro 300. Dette er en sovepose du kan stole på. Nakkebeskyttelsen er både hendig og utrolig behagelig. Det er også ganske enkelt å ventilere posen. Glidelåsen går nesten helt ned til beina – og du kan selv velge hvor mye luft du vil slippe inn.
Icefall Pro 300 er utstyrt med to stropper. Disse stroppene kan strammes til for å være helt sikker på at luft ikke trenger inn i posen.
Alt i alt er Icefall Pro 300 en sovepose som passer for deg som har litt små føtter, men som ønsker en fleksibel 3-sesongs-pose.
5. Bergans Trollhetta Syntethic 800 – Hvor glidelåsen skulle vært litt lengre…
Bergans er et kvalitetsmerke som følger de absolutt høyeste standardene i bransjen.
Dette gjelder også når de produserer soveposer.
Trollhetta 800 er en syntetisk modell til en lav pris – og som fungerer til vår, sommer og høst.
- 3-sesongs-pose.
- Meget funksjoner.
- Lav vekt (1,2 kilo).
- Har en lomme på innsiden, hvor du kan gjemme bort både mobiltelefon og lommebok når du sover.
- Produsert i polyester.
Det største problemet med denne soveposen fra Bergans er glidelåsen. Glidelåsen går nemlig ikke helt ned til beina.
Alle som har vært på tur om sommeren vet at man ofte tørster etter ventilering når man våkner midt på natten. De aller fleste soveposene på markedet gir deg naturligvis mulighet til å åpne hele posen og slippe kaldt luft inn.
Men Trollhetta 800 er ikke slik. Stor nedtur.
Funksjonell og praktisk
Helt nederst på soveposen finner vi en funksjon som ingen andre konkurrenter har. Her har Bergans utstyrt Trollhetta med to kroker. Disse kan brukes til å henge opp posen i knagger. Hvis du kommer frem til en hytte og finner ut at soveposen din er klissvåt, så kan dette være utrolig nyttig for å få en tørr pose på 1-2-3.
I tillegg fungerer soveposen hele 9 måneder i året. Dessverre blir den polyester-produserte posen altfor kald til å brukes om vinteren.
Med smart lomme
Er du redd for at noen skal komme og stjele pass, nøkler, lommebok og mobil når du sover?
Vel. Det forstår vi godt.
Heldigvis er Trollhetta utstyrt med en lomme på innsiden. Denne lommen er av akkurat så god størrelse at du får plass til dine aller viktigste eiendeler. Lommen er også sydd godt inn mot posen, noe som gjør at mobiltelefonen din ikke føles til bry når du prøver å sove.
6. Big Agnes Torchlight 20 – Største soveposen i testen; ekstra romslig
Trenger du svært god plass når du sover? Ønsker du å brette deg ut i det store og lange for å få en god natts søvn?
Vel.
Da tror jeg kanskje at «Big Agnes» kan være soveposen du ser etter.
- Mumieformet sovepose.
- Lekre detaljer.
- En glidelås som kanskje kunne vært litt forbedret.
- Fungerer helt ned til 5 minusgrader (men ikke så mye lavere enn det)
- God ventilering og nedkjølingsmuligheter til sommeren.
Big Agnes er en sovepose som skiller seg veldig ut fra konkurrentene. Størrelsen er det i hvert fall ikke noe å si på.
Om du er litt stor i størrelsen, så tror vi at Torchlight 20 skal passe deg helt utmerket. Til tross for den store størrelsen, så er det ikke slik at prislappen blir så utrolig høy.
Men så klarer heller ikke Big Agnes å beskytte deg mot veldig lave temperaturer. Dette er helt klart en sovepose som passer best til vår-, sommer- og høstsesongen. Blir det kaldere enn 5 minusgrader, så må du begynne å kle på deg godt for å holde på varmen gjennom natten.
Tillater deg å sove på siden
Er du en som liker å ligge på siden når du sover? Eller beveger du deg kanskje mye i løpet av natten?
Hvis du svarer «ja» på ett av disse spørsmålene, så kan du veldig fint vurdere Big Agnes. Denne soveposen er såpass stor og romslig at du nærmest kan bevege deg fritt. Vi overdriver selvfølgelig når vi skriver det, men det å gå for «Big Agnes» føles nesten ut som å ligge i sin egen seng.
Vanntett og fylt med dun
Veldig få soveposer er vanntette. Jeg husker selv med skrekk og gru at jeg våknet opp kjempevåt og kald på Roskilde-festivalen i 2007. Og det gjør jeg aldri igjen.
«Big Agnes» er forholdsvis vanntett, noe som kan være en stor fordel hvis du skal sove ute i åpen himmel. Dette er dog ikke den letteste modellen på markedet. Dunposer har naturlig nok en del tyngde for at de skal varme ordentlig.
Alt i alt er dette en sovepose som passer de som ønsker det lille ekstra: og de som trenger mye plass når de sover.
Testkriterier – Slik velger du den beste soveposen
Det å velge den beste soveposen er ikke enkelt. Forskjellige folk har ulike testkriterier. Nettopp derfor har vi i Moderneliv utført en veldig nøye test som går til kjenen av hva en god sovepose er.
Slik kan du velge det produktet som passer din livsstil og dine preferanser best.
I de kommende avsnittene går vi litt inn på hvilke kriterier vi har lagt til grunn for å vurdere de ulike soveposene opp mot hverandre.
Bør man kjøpe dun eller fiber?
Det er forskjellige meninger om dette temaet. Noen mener at dun er bedre fordi det varmer bedre, men det kan også være vanskelig å få en dunpose tørr hvis det blir vått. Fiber kan være en bedre løsning for noen, spesielt hvis man er allergisk mot dun.
Riktignok vil de fleste ende opp med å velge en sovepose laget av dun. Dun er et lett materiale som også er plassbesparende. I tillegg varmer dun utrolig godt. Skal du på en ordentlig telttur i vinterhalvåret, så vil man knapt overleve med mindre man har en skikkelig god dunpose.
Men bruker du posen utelukkende om sommeren, så kan du helt fint gå for et annet materiale. Dun er også et materiale som trekker til seg mye vann. Skulle det være vått og fuktig når du er på tur, så kan du stå i fare for å måtte sove i en kald og våt sovepose. Uff.
Temperaturregulering
Vi er litt inne på det i det forrige avsnittet.
De aller fleste soveposene på det norske markedet kommer med en temperaturangivelse. Merkelappen vil i stor grad vi en anbefaling til når soveposen passer å bruke. I veldig stor grad har vi opplevd at disse merkelappene stemmer godt overens med virkeligheten.
Samtidig kan det være greit å være på den sikre siden. Om du skal bruke soveposen når det er kaldt, så bør du nok finne en som tåler litt flere minusgrader enn det du tenker at du vil oppleve. Er det meldt minus 20 grader, så bør du i hvert fall ta med en sovepose som tåler ned mot 30 minusgrader.
Dette tipset er spesielt aktuelt for dere som hater å fryse om natta.
Sovepose temperaturangivelser er basert på en kombinasjon av forskjellige faktorer, inkludert personlig preferanse, type sovepose, omgivelsestemperatur og type underlag. Hvis du er usikker på hvilken temperatur som passer deg best, kan du prøve å sove med forskjellige typer soveposer i forskjellige omgivelser for å finne ut hva som fungerer best for deg.
Pris
Dyrere soveposer er ofte bedre enn billigere modeller fordi de er laget av bedre materialer og er mer holdbare. De har også ofte bedre funksjoner, for eksempel bedre isolasjon og mer komfort.
Akkurat som med alt annet turutstyr, så betaler man for kvalitet.
Pris er en faktor vi har tatt hensyn til, men det er ikke den viktigste faktoren. Vi har både anbefalt dyre og billige modeller. På den måten kan du enkelt finne en sovepose som er tilpasset ditt budsjett.
Total vekt
Som regel er det slik at man bruker soveposen når man er utendørs. Veldig ofte må man bære den langt – enten for hånd eller i sekken. Derfor spiller naturligvis også vekt en stor rolle. Hvert eneste gram teller når man skal gå 8 timer på Hardangervidda.
Tro meg: det vet jeg alt om.
Dessverre er det ofte en sammenheng mellom lav vekt og høy pris. Soveposer som har et godt isolerende materiale, vil veldig ofte være lettere. Men de koster også en god del mer penger.
Dunposer er tyngre enn poser laget av fiber.
Mykhet og komfort
Komfort handler ikke bare om varme. Man kan være veldig varm i en sovepose, men fortsatt ha en helt forferdelig natts søvn. Soveposen skal ha et isolerende lag utenpå posen, men være myk og behagelig på innsiden.
De beste modellene gir deg nemlig den gode følelsen av å ligge hjemme under dyna. Og det er viktig for oss at soveposene kan brukes i ulike situasjoner: både innendørs, i et telt, i en lavvo samt ute under åpen himmel. Fleksibilitet er viktig når det kommer til å score høyt på komfort-kriteriet.
Noen av de billigste Kina-kopiene kjenner både syntetiske og ekle ut. Mange av de billigste soveposene på markedet gjør også at du blir svett og klam i løpet av få timer i posen.
Hvor kompakt er soveposen?
Vekt er èn ting. Men det er også litt kjedelig om posen kommer til å fylle halve sekken din når du er på tur. For oss er det naturligvis også viktig at soveposen er kompakt slik at du lett kan ta den med på tur.
I de fleste tilfeller vil soveposen fylle minst 30 % av sekkens totale volum. Men dette er noe du kan redusere ved å velge en kompakt modell.
Andre forbrukertester om produkter til friluftsliv
Som du kanskje har fått med deg, så har Moderneliv gjennomført en rekke gode tester for deg som liker å oppholde deg i skog og mark. Våre frilufts-tester er noen av våre mest populære artikler.
Her er lesestoff du kan ha nytte av å ta en kikk på:
- Pakkeposer test: 6 beste pakkeposene til motorsykkeltur og reise
- Bæremeis test: Topp 7 komfortable modeller på markedet
- Pop-up telt test: Topp 5 telt du slår opp på 1-2-3
- Oppblåsbar kajakk test: Topp 6 modeller på markedet
Oppsummering av testen
En forbrukertest av soveposer kan bestå av en grundig undersøkelse av et utvalg av soveposer, inkludert testpersonens egne erfaringer. Testpersonen kan gå gjennom hvordan soveposen fungerer, hvor komfortabel den er, hvor varm den er, og hvor lett den er å pakke. Forbrukertesten kan også inkludere en vurdering av prisen på soveposen, og hvor mye verdi den tilbyr.
Vi kan oppsummere med å nevne de tre viktigste tingene du må vurdere når du kjøper sovepose:
- Varmekapasitet: Sover du ofte i kaldt vær eller i kulda? Da trenger du en sovepose som er godt isolert. Fjellpulken har for eksempel soveposer som er spesielt godt egnet for kaldt vær.
- Vekt: En lett sovepose er enkel å bære med seg, og er derfor et godt valg hvis du skal ha den med på tur. De lette soveposene er ofte også billigere.
- Størrelse: En sovepose skal være behagelig å ligge i. Du vil ikke ha for stor sovepose, for da blir det mye unødvendig vekt å bære med seg. Men heller ikke for liten, for da kan det bli kaldt.
Ofte stilte spørsmål
En sovepose bør kjøpes ut fra hvilken temperatur du planlegger å sove i.
Det er tre hovedtyper soveposer: sommerposer, 3-sesongsposer («helårsposer») og vinterposer. Sommerposer er laget for å brukes i varme omgivelser, mens vinterposer er laget for å brukes i kaldere omgivelser. 3-sesongsposer er en kompromiss mellom de to, og er laget for å brukes i et bredt temperaturområde.
Husk dog at vi bor i Norge. Så det en internasjonal produsent kaller «vinterpose» kan helt fint også brukes mellom oktober og litt uti mars her hjemme i det ganske land.
Det er helt greit å bruke to soveposer. Det kan faktisk være en fordel hvis du vil ha ekstra isolasjon eller varme. Du kan også bruke en sovepose inni en annen sovepose for å holde den ren.
Økonomisk virker det ikke så smart å belage seg på to soveposer. Hvis du allerede skal ut og handle, så bør du handle èn god i stedet for to som isolerer halvveis godt.
Det er viktig å ha et godt lag med varme klær når man sover ute. Lag med ull eller fleece er gode alternativer. Det er også viktig å ha en god sovepose som er beregnet for de temperaturene man forventer å møte.
I tillegg bør man ha en god underlag, for eksempel en sovematte eller et liggeunderlag, for å unngå å bli kald fra bakken.
Har du nylig kjøpt sovepose? Eller lurer du på noe? Legg igjen en kommentar under!