Såpeskål: Flotte og elegante såpeholdere til bad

“Såpe-industrien” har egentlig gitt ganske klar tale. Flytende såpe pumpet ut fra klassiske såpedispensere har tatt over det meste av markedet. Det er det folket vil ha.

Men det er fortsatt muligheter for deg som ønsker å bruke et såpestykke for å vaske hendene.

Jeg er blant dem. Ikke bare føler jeg at det er en mer behagelig måte å rengjøre hendene mine på. Man bruker også mindre såpe hver gang – og det gir positivt utslag i privatøkonomien.

Mange av oss foretrekker altså fortsatt å benytte såpestykker. Og hvis man skal ha stykkene liggende pent ved vasken, så bør man skaffe seg en ordentlig såpeskål.

De man kjøper i billig-butikker eller på IKEA har en tendens til å ikke være særlig fine. I tillegg går de lett i stykker. 

Jeg bruker mange timer på research før jeg fant noen jeg var fornøyde med. De anbefaler jeg i denne artikkelen.

Dette er mine favoritt såpeskåler

#Produkt
1Lene Bjerre Hvit Såpeskål Marlena – Inspirert fra Japan med avrundede kanter
2Brabantia Såpeskål Brett (svart) – For deg som foretrekker mørke farger
3Portia Såpeskål fra Lene Bjerre – Ekte dansk design
4Nova Petrol Zone (grønn) – Et godt budsjettalternativ

Klassisk såpeskål fra Lene Bjerre

En klassisk og stilren såpeholder fra Lene Bjerre.

Dette såpefatet heter «Marlena».

  • Japansk-inspirert design
  • Laget av plast
  • Fine dreneringshull for at vannet slipper igjennom
  • Passer inn i nordiske hjem
  • Avrundede hjørner

God og solid bue

Det første vi tenkte da vi mottok denne såpeskolen fra Lene Bjerre var: «her kommer såpestykket til å gli ned på sidene!«

Ingenting er verre enn et såpefat som blir fungerende som en såpeglatt sklie for såpestykket. Da kan man like så godt legge såpen rett på vasken. Men neida. De avrundede hjørnene er faktisk ganske gode til å holde såpen på plass. Det kommer ikke så veldig godt frem på produktbildene, men såpeskålens form er i stor grad med på å gjøre dette til vår testvinner.

Ikke bare har Lene Bjerre Klassisk Såpeskål en god funksjonell overflate. Det minimalistiske designet passer også godt inn i nordiske hjem.

Testvinner

Det kan kanskje virke litt spesielt at den beste såpeskålen på det norske markedet er et plast-produkt?

Vel. Vi liker simple løsninger. Om du skal innrede et godt skandinavisk hjem, så er du nødt til å finne noen produkter som ikke skiller seg ut. Du skal også benytte deg av lyse farger. Denne såpeskålen kalt «Marlena» var helt klart noe som fanget vår interesse. Nettopp derfor ble dette vår testvinner.

God størrelse

Det at fatet er produsert i plast gjør at det naturligvis er både robust og enkelt å vedlikeholde. Størrelsen passer også både vasken på kjøkkenet og badet. Høyden ligger på knappe 2,5 centimeter. Og diameteren har en størrelse på 9 centimeter.

Med andre ord: du får plass til de aller fleste såpestykker på dette prisvinnende såpefatet fra den danske produsenten Lene Bjerre.


Brabantia såpeskål svart (brett)

Robust såpefat fra Brabantia – med kanter for å unngå søl ved vasken.

  • Inspirert av japansk minimalisme
  • Fine høye kanter
  • Du får plass til et stort såpestykke
  • Fargen passer til nærmest alle bad
  • Elegant

Rustikk stil

Hvis man ikke visste bedre, så skulle man tro at dette såpefatet fra Brabrantia var produsert og solgt på 70-tallet. Produktet har tross alt en veldig klassisk og litt kjedelig stil.

Når det er sagt, så er nok dette den såpeskålen som passet best til de største såpestykkene. Det er selvfølgelig på grunn av at de høye kantene holder såpen inne uten at det faller ned på siden av vasken. Èn ting som skal være verdt å nevne er at innsiden av såpefatet kan bli misfarget hvis du bruker et hvitt såpestykke.

Her får du et såpefat av veldig høy kvalitet.


Portia Såpeskål fra Lene Bjerre

Lene Bjerre slår til igjen. Den danske designeren har en stil som gjør at gjester vil få en “WOW-opplevelse” når de entrer badet ditt.

Denne såpeskålen passer nok best på lyse bad. Hvis du har mørke fliser og/eller en mørk eller gråaktig farge på vasken, så kan kontrastene bli litt sterke.

  • Dansk design
  • Passer godt til lyse bad
  • Høy kvalitet

Et jubileumsprodukt

Dette såpefatet fra Lene Bjerre ble produsert i sammenheng med produsentens 40-årsjubileum. Det tok ikke veldig lang tid før det ble en bestselger i Danmark. Og nå står også Norge for tur.

Man skal spesielt legge merke til metallkantene som gir såpefatet en eksklusiv look. Sølvfargen gjør at produktet skinner – og det kan lyse opp ethvert bad.

Om produsenten

Lene Bjerre er et navn mange kjenner til. Dette er en produsent som lager mer enn såpeskåler. Det er veldig mange som mener at den danske produsenten har de mest spektakulære såpedispenserne på markedet.

Ja – noe litt mer fancy enn de klassiske Lano-produktene man kjøper på Rema.

Det er også helt tydelig at man kan bruke ordene «tidløs» og «klassisk» om designet til Lene Bjerre. Her får du et produkt fra en produsent som i veldig stor grad har tatt det norske publikumet med storm.

God såpeskål i solid materiale

Blåfargen er behagelig. Men du må virkelig passe på at du plasserer såpeskålen slik at den ikke faller ned.

Denne skålen er nemlig produsert i keramikk. Bredden ligger på 10 centimeter og høyden på 3 centimeter.


Såpeskål Nova Petrol Zone

Enkel skål med fine detaljer.

  • Dansk design
  • Rund
  • Godt priset
  • Passer best til små såpestykker

Unikt design og form

Det er to grunner til å ikke kjøpe denne dansk-produserte såpeskålen fra Noze:

  • Du har en hvit vask
  • Du tenker å ha store, rektangulære såpestykker

Da vi plasserte den på vår kritthvite vask, så kunne vi umiddelbart se at kontrasten til den blå-grønne fargen ble for merkelig. Hele Moderneliv-teamet ble enige om at det var stygt. I tillegg er denne såpeskålen formet som en runding. Det gjør at store, kvadratiske/rektangulære såpestykker ikke får plass. Det er både veldig lite praktisk og ikke særlig estetisk pent hvis halve såpestykket stikker ut på hver sin side.


Hvorfor trenger man et såpefat?

For det første trenger du kun en såpeskål hvis du benytter deg av såpestykker til å vaske hendene dine med. De fleste bruker flytende såpe.

Hvis du også liker flytende såpe, så leser du feil artikkel. Da ønsker jeg å sende deg over hit: “De 5 beste såpedispenserne til badet ditt”.

En såpeskål hjelper deg med at vasken din ikke blir så skitten. Hvis man legger såpestykket rett på vasken, så blir vasken både misfarget og illeluktende. Ikke gjør det.

Det siste poenger handler om estetikk. Du forstår kanskje at det ser ufattelig mye finere ut å ha noe å legge såpen på. Vi snakker her om en minimal investering som kan gi badet ditt et kjempeløft hva angår “luksuriøs følelse”.

Alle eiendomsmeglerne jeg kjenner har sagt seg enig i at de passer på at badet alltid har en fin såpedispenser eller såpefat/såpeskål når de skal selge en bolig. Du kan selv gå inn på Finn.no og få det bekreftet! 😉

De forskjellige typene såpeskåler

Primært finnes det to typer såpeskåler. Innenfor disse to kategoriene er det mange ulike design og materialer. Men vi pleier å dele de inn i to hovedgrupper:

Store såpeskåler

Nær sagt alle produktene jeg har anbefalt i denne artikkelen havner i denne kategorien.

Dette er skåler som kan brukes til mer enn såpe. Du kan til og med ha dem liggende på skrivebordet ditt og samle penner, binderser og post-it-lapper i dem.

Det mest markante kjennetegnet er naturligvis at man får hele såpestykket i skålen. Du slipper å frykte at du kan kjøpe noen såpestykker som “faller utenfor”.

Mindre såpeskåler

Dette er de klassiske skålene som knapt kan holde på annet en et Dove-såpestykke. De er også formet som en bue.

Noen av dem har også et eller flere hull – slik at vannet fra såpestykke kan renne ned i vasken. Hvis du ikke er obs på å rengjøre vasken din, så kan både flekker og lukt ligge latent i vask-området i lengre tid.

Dette er også en av grunnene til at folk flest velger store og litt mer robuste såpeskåler.

Pris på såpeskåler – hva koster de?

  • Under 150 kr: Typisk er dette noe man finner på IKEA eller Europris. Dette er baderomsinteriør som kan passe rett inn på et studenthjem. Har man et veldig tynt budsjett å gå etter, så er det kanskje fornuftig å finne noe på disse billig-butikkene. Men det er dessverre slik at det er en sammenheng mellom kvalitet og pris på baderomsinteriør. Såpedispensere og såpeskåler er intet unntak.

  • Mellom 200 og 350 kr: Det er i dette segmentet du finner de fleste såpefatene som selges i Norge. Dette gjelder også de som selges på nett. Ofte er disse såpeholderne laget av keramikk eller annet robust materiale. De er enkle å rengjøre – og er ofte produsert av verdenskjente nordiske designere. Dette er prissjiktet du bør ha i bakhodet.

  • Over 400 kr: Jeg har knapt sett produkter i denne kategorien som selges over 400 kroner. Hvis du har kjøpt noe sånt, så har du virkelig funnet noe som er luksuriøst. På generelt grunnlag vil jeg egentlig anbefale å ikke gå over 350 kroner.

Video: Lag din egen såpeskål på 1-2-3

Det krever dog litt arbeid og materialer, men det er fullt mulig å lage sitt eget såpefat av tre. Her er en Youtube-video som viser hvordan man gjør det:

Relaterte produkter: til badeværelset

Hvis du har et bad som skal friskes opp, så kan vi i Moderneliv hjelpe deg.

Her er noen klassiske baderomsrelaterte produkter som vi kan tenke oss at du vil være interessert i:

såpeskål

Trenger du inspirasjon til badet ditt?

Her tenker jeg å gi deg noen gode tips til hvordan du kan få mest mulig ut av badet ditt etter at du har kjøpt en såpeskål.

Tips

  • Kjøp to stykker når du er i gang. Du kan både ha en på kjøkkenet og en på badet.
  • Når du først handler såpestykker, så kan du fint kjøpe 10-15 av gangen. De går ikke ut på dato med det første. 🙂
  • Pass på at skålen har et design som ser fint ut ved vasken din. Har du en hvit vask, så bør du helst ha en såpedispenser eller såpeholder med veldig lys farge.
  • Hvis du er vant til å kjøpe store såpestykker, så bør du gå for en stor såpeskål.
  • Rengjør skålen minst èn gang i måneden.

Helt til slutt

Det er nesten ingen av gjestene som kommer til å bry seg om hvordan dusjen din ser ut. Ingen tar en kikk inn i klesskapet. Ei heller er det noen som sjekker hvordan du har vedlikeholdt kjøleskapet eller vaskemaskinen.

Men 99 % av alle som besøker deg vil ha et forhold til toalettet og vasken din.

Det å skaffe seg en litt fin såpeskål er med på å skape et fint og tydelig inntrykk til gjestene om at du tar vare på leiligheten din. Det koster deg ikke veldig mye penger å skaffe en av de flottere versjonene.

Da jeg var en god del i kontakt med forskjellige interiørdesignere, så ga de oss ett tips til å øke sannsynligheten for et salg når man skulle legge leiligheten sin ut på Finn. Det trikset var: gjør badet ditt så presentabelt, lyst og fint som overhodet mulig!

….da kan du kanskje begynne å forstå viktigheten av en flott og luksuriøs såpeskål på badet? 🙂

Ofte stilte spørsmål

✅Hva er forskjellen på en såpedispenser og en såpeskål?

En dispenser inneholder flytende såpe som pumpes ut ved at du trykker på den.

En såpeskål er en slags liten tallerken som holder et såpestykke på plass.

Hvis du foretrekker å vaske hendene dine med flytende såpe, så bør du skaffe deg såpedispenser. Pleier du å kjøpe såpestykker, så skal du ha en såpeskål.

✅Hvor bør man handle?

Det er hevet over en hver tvil at å kjøpe interiørprodukter på nett er billig. Dette gjelder også produkter til badet ditt.

Selv vil jeg varmt anbefale både Kitchentime.no og Lunehjem.no. Dette er to nettbutikker som har operert i Norge i en årrekke. Personlig har jeg bare gode erfaringer med dem. Lave priser, kjapp frakt og utrolig hyggelig kundeservice.

✅Har såpeskåler lett for å bli ødelagt hvis de faller på gulvet?

Ja. Og dette er vel egentlig den eneste grunnen til å beholde disse plastikk-dispenserne man kjøper i dagligvarebutikker. De blir ikke ødelagte.

Når det er sagt, så handler det om å ta noen forhåndsregler. Hvis du har barn, så bør du lære dem opp til at det å sette såpestykket på plass forsiktig er veldig viktig.

✅Kan man ha en såpeskål i dusjen?

Det kan man. Det avhenger jo bare av hvordan dusjinnredningen din er. Mange moderne dusjer er jo allerede utstyrt med en form for såpeskål – hvor alt av såper, shampoer og andre produkter skal ligge.

Jeg ville allikevel være forsiktig med å legge keramikk-produkter inn i dusjen. Det har veldig lett for å knuse hvis det faller ned.

✅Bør man kjøpe såpeskål i plastikk?

Nei. De har en tendens til å begynne å lukte såpe. Det er en lukt man ikke får vekk.

Hvis man skulle skifte lukt på såpestykket man kjøper (noe i hvert fall jeg gjør ofte..), så vil den gamle lukten “ligge igjen”.

I tillegg bør man på generelt grunnlag unngå å kjøpe plastikkprodukter.

Har du spørsmål eller en tilbakemelding? Har du kanskje selv nylig kjøpt en såpeskål til kjøkken eller bad? Legg igjen en kommentar under da vel!