Nyttig kjøkkenutstyr du bare er nødt til å ha

Fra innredning til redskaper og hvitevarer, er det moderne kjøkken i stadig utvikling. Hvordan tilrettelegge kjøkkenet ditt slik at alt du trenger er på plass, samtidig som det er praktisk å bruke?

Fra jernbanevogner til moderne kjøkken

Kjøkkenet er et av rommene i moderne hjem som er mest i bruk. Det er en naturlig møteplass om morgenen, det er stedet stort sett all mat og drikke tilberedes i et hjem, og det er også vanlig å spise maten der. Et kjøkken skal være hygienisk nok til å oppbevare, tilberede og konsumere mat. Kjøkkenredskaper bør være på plass, og interiøret skal helst være lagt opp på en måte som er praktisk for at alt dette skal kunne fungere uansett om det er morgen, midt på dagen eller kveld, om det er vår, sommer, høst eller vinter.

For rundt hundre år siden satte en arkitekt fra Østerrike en standard for kjøkken ved å ta utgangspunkt i jernbanevogn-kjøkken, og utviklet dermed det lange og smale såkalte Frankfurter-kjøkken. Funksjonalismen var en retning for arkitektur som preget utformingen av kjøkken den neste tiden, og de seneste tiårene har utformingen av kjøkken vært sterkt preget av nye apparater, nytt utstyr og redskaper som har redusert behovet for tilberedning av mat. Med lanseringen av kjøkkenøyer, har kjøkkenet kommet nærmere stua og andre oppholdsrom, for å beskrive det enkelt.

Best mulig utnytting av plass

Mange hus og boliger er konstruert for å realisere mest mulig plass i stuer og/eller på soverom. Ekstra plass er også gjerne holdt av på baderom, til hvitevarer som vaskemaskin og tørketrommel, og kanskje et badekar i tillegg, eller i alle fall en plasskrevende dusjløsning. Dette gjør at størrelsen på kjøkkenet ofte er nedprioritert til fordel for andre deler av boligen.

For å kunne utnytte hele kjøkkenet er det verdt å skaffe seg et funksjonelt og egnet arbeidsområde – sjekk det beste kombiskapet. Dette er rett og slett en kombinasjon av kjøleskap og fryser i ett og samme element. Det er altså mer enn et kjøleskap med fryseboks. Kombiskapet skal ofte inneholde et fryseskap for oppbevaring av frosne matvarer i lang tid så kjølig som helt ned til minus 30 grader Celsius.

Trenger du det egentlig?

I dag er det mulig å få kokende vann eller vann tilsatt kullsyre rett fra vannkranen. Det er en enkel sak å velge hvitevarer som oppvaskmaskin, kaffetrakter eller stekeovn som er tilkoblet wifi, og dermed kan styres fullstendig fra mobilen. Et innebygget kamera i stekeovnen gjør at du kan følge med på matens tilberedning fra sekund til sekund selv om du befinner deg et helt annet sted. Benkeventilatorer, avanserte kjøkkenmaskiner og roboter blir stadig bedre.

Teknologien virker mer og mer grenseløs, og det kan nesten føles som det eneste relevante spørsmålet man trenger å stille seg er: Trenger jeg egentlig det her?

Tenk på hva du kommer til å trenge om to, fem og ti år når du renoverer eller gjør betydelige endringer i ditt kjøkken, ikke på hva som virker fristende her og nå.