GPS-tracker test: 5 beste på det norske markedet

Gjennom en god GPS-tracker kan du spore ulike enheter som beveger seg rundt i samfunnet. Disse “trackerne” er spesielt mye brukt i kjøretøy som biler, lastebiler, sykler, el-sykler samt el-sparkesykler.

Men det stopper ikke der. Slike GPS-trackere blir også i stor grad brukt til å finne barn, demente og andre personer som av ulike grunner kan gå seg vill. Dette er et utrolig godt verktøy for å finne igjen personer og gjenstander som har tatt veien et sted det/de ikke skal.

Om du ønsker å finne en god sporingsenhet til privat bruk, så har du kommet til riktig artikkel. Vi i Moderneliv har utført utrolig mange og gode undersøkelser for å komme frem til de fem beste på markedet. Denne artikkelen er et resultat av dagesvis med undersøkelser – både på nett og via venner. Vi har gjennomgått produktbeskrivelser av nær samtlige GPS-trackere som selges på det norske markedet. I tillegg har vi i veldig stor grad vektlagt erfaringer fra tidligere brukere.

Det å finne produktet som er best i test kan være vanskelig. Derfor har vi skrevet denne artikkelen – for å hjelpe deg.

Skal du kjøpe deg GPS-tracker? Da anbefaler jeg deg å sjekke ut denne nettbutikken: Kjell.com.

Vinnere av vår test av GPS-trackere

Vi starter med en oversikt over vinnerne av testen, deretter mer informasjon om hvert av produktene.

#Produkt
1NorthTracker Scout Sporingsenhet – Best i test!
2SweTrack liten GPS-sporingsenhet– Med abonnementstjeneste
3 NorthTracker Scout Sporingsenhet – Toppmodell
4 Bikefinder BFG1T – Perfekt til deg som har sykkel
5 Tractive Cat GPS-sporingsenhet – Beste GPS-tracking til katter

1. NorthTracker Scout Sporingsenhet– Best i test!

NorthTracker Machine Easy er vår testvinner. Dette er, ifølge Moderneliv, Norges beste GPS-tracker for øyeblikket. Denne GPS-trackeren gir deg absolutt alt du trenger.

Og den gir deg det til en billig penge.

  • Fungerer god til alle motoriserte kjøretøy (MC, bil, lastebil)
  • Beskytter deg mot tyverier av kjøretøy i hele Europa
  • Vanntett og sprutsikker
  • Meget fornuftig pris
  • Innebygget batteri som varer i 5 år.
  • Modernelivs testvinner
  • Kostnad på kun 795,- kr/årlig inkludert datatrafikk.

I tillegg til at produktet er veldig populært blant nordmenn, så har det også flere nyttige funksjoner. For det første er det en GPS-sporingsenhet som fungerer både som vanlig lokaliseringssporing, men også som beskyttelse mot tyveri av ulike eiendeler.

En totalvurdering gjorde at vi ikke var i tvil: dette er den beste GPS-trackeren på det norske markedet.

Det kan man også tyde når man begynner å se på andre forbrukertester på markedet. Veldig mange ulike nettsider omtaler denne enheten som lett å bruke, har god presisjon samt at den er enkel å installere. Når du også ser at prisen er forholdsvis lav, så er det ingen tvil.

Energieffektiv

Northtracker kan kobles direkte sammen med batteriet på bilen, båten, bobilen eller MCen din. Det betyr at den alltid er på samtidig som kjøretøyet er i gang. Det gjelder for øvrig både for elektriske og bensindrevne kjøretøy. I tillegg har den en tyveribeskyttelse som gjelder hele det europeiske kontinent.

Når man også legger til at Machine Scout har en utrolig brukervennlig app og nettside, så blir det nesten litt for mye av det gode. Man kan alltid spore hvor enheten befinner seg – gitt at den fortsatt er i Europa.

God dekning og beskyttelse

Det er veldig sjelden at GPS-trackere får vann på seg. Men hvis den skulle gjøre det, så er du fint dekket inn. Enheten er nemlig vanntett.

I tillegg skal du aldri være bekymret for om du har dekning. Modellen kan knyttes opp mot både Telia og Telenor – som er to av Norges største bedrifter innenfor mobildekning i Norge.

Lav pris

Du må betale 795 kroner årlig for å benytte deg av NorthTracker Scout.

Dette er en ganske lav pris sammenlignet med lignende tjenester. Inkludert i prisen får du også alt av datatrafikk.

Og når det kommer til installasjonen, så krever denne mininmalt med teknisk kompetanse. «Alle» klarer å installerede denne GPS-trackeren i sitt motoriserte kjøretøy.

Oppsummering

Alt i alt mener vi at det er helt tydelig at dette er GPS-trackeren som gir mest valuta for pengene. Det er ikke den mest kompliserte modellen. Dog er det en modell som gir deg akkurat det du ønsker deg – til en svært fornuftig pris.


2. SweTrack liten GPS-sporingsenhet– Med abonnementstjeneste

Swetrack har laget en GPS-tracker som er spesiallaget til bruk i kjøretøy. Denne kan brukes i både bil, lastebil og MC.

  • Utviklet av et svensk selskap
  • Fungerer i nesten hele Europa
  • Lav vekt (26 gram)
  • Instruksjonsvideo medfølger på Youtube
  • Inkluderer geogjerde (geofencing)

Swetrack har laget en GPS-sporingsenhet som fungerer til alle typer kjøretøy. Dette inkluderer båt, MC, bil og lastebil. I tillegg er det lett å spore bevegelsene via appen eller via hjemmesiden. Det betyr at du kan bruke nettbrett, mobil eller PC for å følge med.

I tillegg skal det nevnes at den tillater sporing i hele EU, Norge samt i Storbritannia. Vi vet at mange kjøretøy ender opp i Øst-Europa når de har blitt stjålet i Norge. Derfor kan dette være med på å løse “mysteriet” når bilen din har blitt borte.

Video: Slik fungerer GPS-tracking med SweTrack

Den svenske produsenten har vært så smarte at de har lagt ut en video om hvordan systemet deres fungerer.

Her er en instruksjonsvideo du kan ta en titt på:



Mobilapplikasjon med abonnement

Hvis du først velger å investere i SweTrack liten GPS-sporingsenhet, så skal du vite èn ting. Dette er et produkt som binder deg opp til en abonnementstjeneste. Ikke bare koster enheten rundt 500 kroner (i skrivende stund). Du er også nødt til å betale rundt 50 kroner hver måned for selve GPS-sporingen.

Samtidig får du en veldig fin og brukervennlig applikasjon å forholde deg til på mobilen.

Oppsummering

Swetrack har tenkt litt annerledes enn andre produsenter av GPS-trackere. Men er det “annerledes på en god måte”?

Vi i Moderneliv er ikke særlig imponert over det faktum at du må betale for et abonnement som løper hver måned. Skal vi være ærlige, så har vi nok av abonnementstjenester som vi betaler for hver måned. Dette er ikke en modell som vi anerkjenner.

Samtidig må vi innrømme at sporingsenheten er utstyrt med presise sporinger. I tillegg har den geofencing, noe som gjør at Swetrack kan fungere som en form for sikkerhet. Alt i alt et OK produkt – men vi er litt imot abonnementsløsningen.


3. NorthTracker Scout Sporingsenhet – Toppmodell

NorthTracker står ikke bare bak vår testvinner i denne testen. Deres modell kalt “Scout” er en toppmodell med betydelig flere funksjoner.

Dessverre har den også en betydelig høyere pris.

  • Premium produkt
  • GPS-tracker som passer utmerket til bil, MC og båt
  • Vanntett
  • God batterilevetid
  • Tyveribeskyttelse i hele Europa

Så hva er det som gjør “Scout” til en god GPS-tracker?

Først og fremst er den utrolig robust. Med en batterilevetid på fem år og det faktum at den er vanntett gjør at den er ypperlig til bruk i båt. Du får naturligvis også med en inkludert tyveribeskyttelse i hele Europa. Dog kommer dette med en høy pris. Vi vil ikke anbefale “Scout” til alle norske forbrukere – rett og slett fordi den er for dyr.

Lett å gjemme

En av hovedårsakene til at nordmenn installerer GPS-tracking i kjøretøyet er fordi man ønsker å spore hvor kjøretøyet har tatt veien ved tyveri. Praktisk. Mange tyver vet dette. Spesielt profesjonelle kjeltringer.

Derfor er det essensielt at GPS-trackeren er lett å skjule. “Scout” er veldig lett å skjule. I tillegg til at den har et svart utseende, så er den forholdsvis liten.

Alarm hvert døgn

Tyver har også noen verktøy de bruker for å finne GPS-sendere i biler. Men hvis GPS-trackeren din ligger og “sover”, så kan de ikke finnes. NorthTracker Scout er utstyrt med en funksjon som gjør at den kun gir fra seg GPS-signaler èn gang i døgnet som regel. Dette skjer grytidlig om morgenen.

Vi anbefaler spesielt Scout til de som eier båt. I og med at den er vanntett og lett å skjule, så er den helt utmerket til båteiere.


4. Bikefinder BFG1T – Perfekt til deg som har sykkel

Du har kanskje hørt om selskapet “Bikefinder”?

Dette er nemlig et norsk selskap som har forsikret sykler for rundt 150 millioner kroner på kort tid (kilde: Shifter.no)

  • Beste GPS-tracker til sykkel
  • Enkel installasjon i sykkelstyret
  • Bevegelsesalarm rett på mobilen
  • Krever abonnement
  • Inkludert forsikring i abonnementet
  • Batterilevetid på 8 uker før opplading

Bikefinder er et svært suksessfullt selskap som har hjulpet folk over hele Europa med å sikre sykkelen sin. Produktet er ganske enkelt. Det består av en GPS-enhet som festes i sykkelens styre. Fra det sekundet den har blitt plassert kan du følge med på sykkelens bevegelser.

Det er verdt å nevne at sporingen fungerer i hele Europa. Etter rundt tre måneder må du bytte batteri – noe som er en veldig enkel prosess. I det hele tatt er det veldig lett å installere Bikefinder BFG1T.

Smarte funksjoner

Det er veldig mye med Bikefinder som vi i Moderneliv er imponert over. Den lange batteritiden er èn ting. Når batteriet skal lades opp, så gjøres det enkelt med en vanlig USB-kabel. I tillegg er enheten utstyrt med et lokk som beskytter mot vannsprut og annen møkk som kan komme på sykkelen i løpet av en sykkeltur.

Du får en varsel på mobilen din når batteriet er i ferd med å gå tomt. Da har du fortsatt noen dager på deg før du trenger å lade opp.

Krever abonnement

Dette er dog en annen modell som krever at du signerer opp for et abonnement. Og ikke overraskende, så kommer dette med en ekstrakostnad. For “kun” 59 kroner per sykkel kan du i tillegg til GPS-sporing også få forsikret sykkelen din.

Dette gjelder dog sykler som ikke har en verdi som overstiger 35,000 kroner.


5. Tractive Cat GPS-sporingsenhet – Beste GPS-tracking til katter

Vi i Moderneliv elsker kjæledyrene våre. Til tross for at dette produktet ikke kan eller bør plasseres i et kjøretøy, så velger vi å anbefale det.

  • Sporing i sanntid (“live”)
  • Geofence
  • Kan festes i halsbåndet til katten
  • Forholdsvis billig
  • Lav vekt (30 gram)

Hvis du ønsker å ha full kontroll på hvor katten din befinner seg til enhver tid, så kan Tractive være løsningen. Dette er markedets beste GPS-tracker til kattehalsbånd. Heldigvis kan vi vel si at kjæledyr ikke har rett til mye personvern? 🙂

Tractive er et produkt som ikke ligner noe annet på markedet. Her får du sanntidssporing, noe som vil si at du hele tiden kan se hvor katten din er. Du kan også sette opp det som heter geogjerde. Det vil si at dersom katten din skulle forsvinne ut av et definert geografisk område, så kan du få varsel direkte i mobilen.

Og mobilapplikasjonen?

Den fungerer til alle nyere mobiltelefoner. Det er støtte for både Android og Apples software iOS.

Mye interessant data

Tractive Cat er også en GPS-sporingsenhet som appellerer til nysgjerrige katteeiere. I appen får du både informasjon om hvor mange skritt katten din har tatt. I tillegg kan du hele tiden følge med på et kart over landskapet som viser hvor katten har gått.

Da finner du kanskje årsaken til at katten din kommer hjem med noen skrubbsår noen ganger? Eventuelt at den virker å bli tjukkere og tjukkere?

Vanntett og god rekkevidde

Det skal også nevnes at GPS-trackeren er IPX7-sertifisert. Med andre ord: den er vanntett. Det kan jo alltid hende at det regner når katten er ute og trasker. I tillegg kan du følge med på kattens bevegelser i ulike land.

Noen ganger må trackeren lades. Nettopp derfor følger deg med en USB-kabel i pakken.


Fordeler med en GPS-tracker

GPS er det beste systemet vi har for å spore ting som beveger seg utendørs. Med dagens moderne satelittnettverk, så kan slike sporingsenheter med svært god presisjon anslå hvor en gjenstand befinner seg. Sånn sett er teknologien utrolig godt utviklet – og det kommer til din fordel.

Vi anbefaler derfor å ha en GPS-tracker på eiendelene eller i kjøretøyet ditt. Her er noen eksempler på situasjoner hvor vi kan tenke oss at en slik enhet kan være nyttig:

  • Et dement familiemedlem har stukket av til skogs uten å gi noen forvarsel.
  • Bilen din har blitt stjålet.
  • Sykkelen eller el-sykkelen din har blitt stjålet.
  • Du har et barn med litt vill adferd som kan finne på å forlate huset uten å si fra.
  • Du skal ut på en lengre fjelltur og ønsker at venner eller familiemedlemmer skal vite hvor du er til enhver tid.
  • Du har kjøpt en motorsykkel du er glad i – og ønsker å spore hvor den er.
GPS dashbord

Funksjoner og andre ting du bør tenke over

GPS-sammenkobling

Det er helt essensielt at GPS-trackeren din har mulighet til å sammenkobles med et satellittsystem. Selv om 3G er ganske normalt for gamle sporingsenheter, så er det nå mange som kjører over 4G.

Software for å følge med på enheten

I tillegg er det mange GPS-trackere som tilbyr en egen app hvor du kan følge med på hvor enheten er. Dette kan man ofte se på en nettside eller via app. Noen trackere er også laget for at de kan sende SMS direkte til eieren dersom enheten beveger seg et unormalt sted.

På den måten kan du sikre deg at du alltid er oppdatert på hvor sporingsenheten befinner seg.

Geofencing

Geofencing er en funksjon som gjør at det er mulig å avgrense enkelte områder geografisk. Det vil si at man kan si at “dersom enheten krysser bygrensen utenfor Oslo, så skal systemet melde fra til meg umiddelbart”.

Dette gjør at GPS-trackeren også fungerer som en sikkerhet. Du kan alltid være trygg på at enheten forholder seg innenfor de definerte grensene.

Batteritid

Ingen ønsker å kjøpe en sporingsenhet som hele tiden dør ut. Batterilevetid er absolutt en faktor du bør ta hensyn til når du skal kjøpe GPS-utstyr.

Diskresjon & størrelse

Ingen ønsker å ha noe stort og klumpete å forholde seg til. Det er viktig at enheten er diskrè (spesielt hvis den skal brukes på kjøretøy).

GPS-tracker bil

Andre nyttige elektroniske verktøy til bil

Vi i Moderneliv har tidligere skrevet en rekke artikler om forbrukerelektronikk som du bør ha i bilen.

Her er våre mest leste saker.

Oppsummering av testen

Vi i Moderneliv er opptatt av kjøretøy. Sikkerhet rundt kjøretøy er noe av det aller viktigste. Det gjelder både sikkerhet for de som kjører, men også for å sikre seg mot tyveri. Et GPS-sporingssystem gir deg konstant tilgang via mobiltelefonen for å vite hvor kjøretøyet er. Slike GPS-trackere gir deg også mulighet til å sjekke via nettbrett og PC – hvis du foretrekker det.

Mange av sporingsysstemene er også utstyrt med det som heter “Geo-Fence” (Wikipedia-lenke). Det er en teknologi som lar deg begrense et geografisk område via GPS-trackeren. På den måten kan du sikre deg at du blir varslet dersom GPSen forlater dette området. Dette kan være en fin måte å sikre seg at guttungen ikke kjører til Sverige på harrytur med bilen uten at du er klar over det. I tillegg kan det fungere fint som tyverisikring.

Til slutt vet vi også at GPS-trackere ofte blir brukt for å ta vare på barn og demente. Personer som av ulike grunner ikke alltid er i kontakt med virkeligheten og som ikke forstår viktigheten av å si fra hvor man kan. Sporingsbrikker kan hjelpe med å spore opp mennesker som har gått seg vill. På den måten kan man avverge potensielt livsfarlige situasjoner.

Vi har utført denne forbrukertesten slik at du kan finne den beste GPS-sporingsenheten for privat bruk. Det håper vi at vi har klart. Noen av de mest stilte spørsmålene kan du finne i oversikten under.

Har du flere spørsmål, så kan de stilles i kommentarfeltet under artikkelen.

Ofte stilte spørsmål

✅Kan man virkelig spore et kjøretøy 100 % nøyaktig med en GPS-tracker?

Nesten. Det er sånn at de fleste GPS-enhetene oppdaterer seg hvert 10ende sekund. Noen oppdaterer seg også hvert 20. sekund – eventuelt hvert minutt.

Det er derfor veldig sannsynlig at du kommer så nærme kjøretøyet som overhodet mulig.

✅Er det en fare for at tyvene finner og fjerner GPS-sporingsenheten?

Ja, det er det.

Dersom du ønsker å utstyre bilen din med en slik enhet, så gjelder det å være litt kreativ når du skjuler den. Det kan for eksempel være greit å legge den et sted som tyver ikke finner på å lete.

✅Kan man alltid bruke GPS-sporing på en dement person?

Nei, det er noen regler man skal sette seg inn i. Blant annet må du minimere datainnhenting, slette dataene etter en viss periode og la brukeren selv få innsyn i informasjonen som innhentes. Datatilsynet har skrevet en god artikkel om dette.

Artikkelen kan du lese ved å klikke her.

Har du selv prøvd å spore noen eller noe via en GPS-enhet? Eller lurer du på noe? Legg igjen en kommentar under!