Da vi i Moderneliv trengte en fuktmåler til verkstedet vårt, så bruke vi timevis på å undersøke markedet. Det førte til at vi satt i gang en større operasjon. I løpet av flere dager bidro vi sterkt til å øke kunnskapen vår om fuktmålere.
Her er noen av aktivitetene vi har utført i løpet av de siste dagene:
- Leste vi nær sagt alle anmeldelser og «best i test»-tester* på det norske markedet.
- Sjekket ikke bare hva nettbutikkene skrev om produktet, men leste oss også opp på produsenten.
- Fikk dyptgående kunnskap om hva disse målerne brukes til og hvordan man skiller gode fra dårlige produkter.
- Hatt over en times samtale sammen med en takstmann som bruker fuktmåler i sitt daglige virke. Han hadde MYE god informasjon å by på.
Når du kombinerer alle disse undersøkelsene med den dyptgående kunnskapen vi har om verktøy fra før av, så får du en veldig fin forbrukertest. Vi skal rett og slett hjelpe deg med å velge ut den beste fuktmåleren på det norske markedet. Kriteriene våre kan du lese mer om lengre ned i testen. Men generelt kan vi si at vi har verdsatt høy kvalitet, lav pris, nøyaktighet og god brukervennlighet.
*= Etter å ha lest flere «best i test»-artikler om fuktmålere på norsk, så kan vi si at de fleste av dem er elendige. Dette er tydelig skrevet av folk som ikke har engang giddet å sette seg inn i hva produktet er eller hvordan det fungerer.
Skal du kjøpe deg fuktmåler? Da anbefaler jeg deg å kjøpe fra denne butikken: Staypro.no. Etter å ha kjøpt haugevis med verktøy til vårt bilverksted over flere år, så har vi aldri hatt en dårlig erfaring med Staypro. Gode priser, godt utvalg og fantastisk kundeservice.
Vinnere av vår fuktmåler-test
Nedenfor ser du en oversikt over testens vinnere. Skal du ha mer informasjon om hver fuktmåler, så må du scrolle deg lengre ned.
# | Produkt |
1 | Elma DT-128M– Best for privatpersoner og «nybegynnere»! |
2 | Gann Hydromette BL Compact – Liten og kompakt «allrounder» |
3 | Protimeter Grainmaster i – Spesialutviklet til jordbrukere som vil sjekke fukt i avlingen |
4 | Protimeter Balemaster – For måling av fukt i halm og høyballer |
5 | Protimeter HygroMaster II – Beste på markedet til å måle luftfuktighet |
6 | GANN Hydromette UNI 1 – B50 – Elsket av byggmestere i hele Norge |
7 | Tramex MEP Fuktmåler – Effektiv modell med analogt display |
1. Elma DT-128M– Best for privatpersoner og «nybegynnere»!
Vi i Moderneliv tipper at rundt 90 % av alle som leser denne artikkelen er privatpersoner uten profesjonell byggfaglig bakgrunn.
Derfor plasserer vi en outsider på toppen. Møt Elma DT-128M: Fuktmåleren som gjør alt du vil ha – til en fornuftig pris!
- Lav pris, men uhyre høy kvalitet
- Fungerer til sjekk av fukt i tak, vegger, fliser og andre gulvmaterialer
- Kalibreres automatisk
- Veldig enkelt display å forholde seg til; med store tall
- Måler helt ned til 40 millimeters dybde
Elma DT-128M er, etter vår vurdering, den beste fuktmåleren til nybegynnere og privatpersoner. Det betyr ikke at denne modellen er spekket med fancy funksjoner. Så langt derifra.
Hele poenget med DT-128M er at den er utrolig enkel og brukervennlig å bruke. I tillegg måler den fukt presist helt ned til 40 millimeter i de tyngste materialene.
Kan brukes «overalt»
Vi i Moderneliv har ikke testet denne fuktmåleren på alle mulige materialer. Men via nettbutikken Staypro står det helt tydelig at den er like god og presis på de fleste materialer.
Spesifikt står det at Elma DT-128M er god til å måle fukt i:
- Ulike typer vegger.
- Tak på både hytte og primærbolig.
- Gulv.
- Fukt i byggemateriale.
- Betong og gassbetong.
- Murstein.
- Gips og flis.
…og skulle du ønske å sjekke fukt på andre steder enn disse, så fungerer nok det også.
Gode instruksjoner og fine funksjoner
DT 128-M leveres helt ferdig sammen med batterier. Ofte krever noen fuktmålere at du må kjøpe batteriene separat. Det slipper du her. Du får også med en veldig fin (og forholdsvis tynn) håndbok på kjøpet.
Boken forteller deg om alle de funksjonene fuktmåleren innehar.
Kommer 100 % klar
Heldigvis er DT 128-M ferdig kalibrert når du kjøper den. Det betyr at du kan ta den rett ut av pakken, sette inn batteriene og begynne å måle fukt. I tillegg har den både autoavstenging hvis du glemmer å skru den av – samt justerbar alarmgrense. Du kan bestemme på forhånd hvor høye fuktverdier som er akseptabelt – og så vil maskinen reagere hvis grensene overskrides. Veldig praktisk.
2. Gann Hydromette BL Compact – Liten og kompakt «allrounder»
Gann Hydromette BL Compact er en forholdsvis enkel og rimelig fuktmåler. Denne tar ikke mye plass i boden – og den gjør jobben i veldig mange forskjellige byggematerialer.
Om du skal få et litt mer «premium» produkt enn testvinneren, så kan BL Compact vurderes.
- Kommer med målepinner på toppen av måleren
- Fungerer utmerket til bygg og andre trematerialer
- Gir en presis måling
- Svaret på fuktighet i materialene kommer i løpet av få sekunder
- Gir ikke muligheten til å måle luftfuktighet
Noe av det fine med BL Compact er at den primært er laget for å måle fukt i myke bygningsmaterialer. Dette gjelder for eksempel papp, ved og materialer som brukes til isolasjon i hus.
Målingene er både presise og enkle å lese av det lille displayet.
Liten og kompakt
Likevel ligger nok den største fordelen i størrelsen. Dette er en fuktmål som kun veier 160 gram. 160 gram kan være vanskelig å forholde seg til. Men vi kan si at det er betydelig mindre enn de fleste andre konkurrerende modeller.
De fleste fuktmålere ligger fra 300 gram og oppover.
Størrelsen gjør også at den er lett å få med seg rundt. Skal du sjekke fukten i en hel campingvogn, hytte eller hus – så kan det være greit å ha verktøy som ikke tar for mye plass.
Målestifter plassert på toppen
Du kan kanskje se det ut fra produktbildet. Men det er to målepinner som ligger helt øverst på fuktmåleren fra GANN Hydromette. Disse stikker du inn i materialet som skal måles. Deretter har du et veldig presist anslag på materialets fuktighet i løpet av sekunder.
Vi er veldig imponert over hvor raskt BL Compact gir deg testsvaret.
Dansk video – slik fungerer BL Compact
Det skal nevnes at produktet som vises i videoen ikke har den samme målepinnen som BL Compact. I videoen står det at dette er BL Compact B2 – så det er mulig det er en oppfølger.
Fungerer på myke materialer helt ned til 25 millimeter
Nå som vi er inne på størrelser igjen: 25 millimeter er ikke særlig mye. Vår testvinner, som er betydelig billigere enn BL Compact, kan måle helt ned til 40 millimeter.
Men alt i alt er dette en ganske billig og god modell. Skal du ønske presise og raske målinger av treverk, så finnes det nesten ikke noe bedre alternativ der ute. Dog skal du passe på at BL Compact ikke kan måle fuktighet i luften (ofte omtalt som «luftfuktighet»).
3. Protimeter Grainmaster i – Spesialutviklet til jordbrukere som vil sjekke fukt i avlingen
Når du ser produktnavnet til denne modellen fra PROTIMETER, så forstår du hva det handler om. Denne modellen er helt utmerket til å måle fuktighetsnivået i ulike former for korn.
Spesielt brukes den ofte av jordbrukere til å måle fukt i hvete, havre og bygg.
- Mange kalibreringsfunksjoner (hele 15 stykker!)
- Brukes veldig ofte av norske jordbrukere til å sjekke avlingen
- Brukervennlig utseende som er enkel å bruke for alle; også folk som ikke er datakyndige
- Skal ikke brukes til å sjekke luftfuktighet eller fukt i bygninger/campingvogn
- LCD-skjerm
- Veier hele 1000 gram, noe som er betydelig mer enn de fleste konkurrentene
«Grainmaster i» er et nisjeprodukt. Dette er ikke for «mannen i gata» som skal se om kjelleren har for mye fukt. Eller for å se om det er vannlekkasje i flisene på badet.
Denne fuktmåleren er utelukkende brukt til å måle fukt i korn. Primært brukes den av norske bønder til å sjekke hvete og havre. Hvis du har et slikt behov, så kan du vurdere å legge rundt 10,000 norske kroner på denne modellen.
Mange ulike kalibreringer – til forskjellige produkter
Når du kjøper Grainmaster I, så får du en rekke valg når fukten skal måles. De forhåndsinnstilte programmene inkluderer blant annet linfrø, mais, erter, soyabønner, bygg og hvete. Og mye mer.
Det gjør det veldig enkelt å kunne finne ut av om avlingen din har et akseptabelt fuktighetsnivå.
Vår dom
Protimeter har produsert en fuktmåler som utelukkende bør vurderes av profesjonelle bønder. Om du driver med matproduktsjon på hobbynivå, så er det ikke verdt å investere i denne modellen. Men om du først har en stor avling med ulike matvarer, så er den perfekt.
Dessverre er den tung og dyr. Med en pris på rundt 10,000 kroner og en totalvekt på 1 kilo, så er den mer enn de fleste forbrukere kan håndtere. Grainmaster I er tung for både lommeboken og hendene dine.
4. Protimeter Balemaster – For måling av fukt i halm og høyballer
Protimeter, produsenten som sto bak Grainmaster i, har også produsert enda en fuktmåler for bønder og jordbrukere.
Denne modellen, kalt Balemaster, er markedets beste til å måle fukt i høyballer og halm.
- Veldig langt målingsinstrument på 60 centimeter
- LCD-skjerm som er behagelig å se på
- Kommer med et godt og ergonomisk gummi-grep
- Praktisk koffert medfølger på kjøpet
- Tre signaler: rødt, gult og grønt
Ulikt de fleste andre fuktmålere, så har Balemaster en fryktelig lang fuktgiver. Med sine 60 centimeter, så vil pinnen kunne gå dypt inn i de største høyballene. På den måten kan du alltid være trygg på at hele høyballen har blitt sjekket for fukt.
Trafikklys – gult, rødt og grønt?
Disse tre fargene lyser opp når måleinstrumentet endelig har klart å måle fuktighet i høyet. Grønt betyr at det er OK fuktnivåer. Gult indikerer at målingene er «på grensen». Og lyser det rødt, så har vi dårlige nyheter for deg.
I tillegg er all denne informasjonen tilgjengelig via et fint LCD-display.
Brukervennlig og ergonomisk grep
Det er veldig lett å bruke fuktmålerne fra Protimeter. Og det er verdt å nevne at dette ikke bare er oss i Moderneliv som mener det. Det finnes flere andre nettsider på engelsk som sier det samme.
Grepet rundt måleren er produsert i mykt gummi. Det gummibelagte håndtaket hindrer deg i å føle ubehag – selv etter en lang arbeidsdag. Dette er en fuktmåler du kan jobbe med over lang tid uten å bli trøtt eller sliten.
5. Protimeter HygroMaster II – Beste på markedet til å måle luftfuktighet
Skal du måle luftfuktigheten utendørs eller i en bolig/kjeller/campingvogn, så skal du ha tak i HygdroMaster II.
Dette er et utmerket verktøy som kommer til en OK pris.
- God å holde i når man jobber
- Kommer med et IR-termometer; som gir en presis måling av overflatetemperatur.
- LCD-Skjerm fungerer utmerket i mørket
- Tar litt tid for nybegynnere å bli vant til
Èn ting er helt sikkert. Protimeter er et firma som i utgangspunktet produserer verktøy for profesjonelle. Det ser man også på denne modellen kalt «Hygromaster 2».
Den er nemlig fullstappet med gode funksjoner. Dessverre er det slik at mange privatpersoner neppe vil sette seg inn i disse funksjonene. Og enda sjeldnere bruke dem. Så med en såpass høy prislapp, så tenker vi at de færreste vil sette seg inn i alt dette verktøyet faktisk kan gjøre.
Og nettopp derfor «nedgraderer» vi Protimeter Hygromaster 2 til en fin-fin femteplass.
Basisfunksjonene er lette å bruke
Hvis du bare skal måle fuktighet i en bolig kjapt, så er Hygromaster god. Fuktmåleren gir en kjapp indikasjon på hvor fuktig det er i det angitte området. Resultatet kan leses av på en fin og stor LCD-skjerm.
Grepet er, som andre fuktmålere fra Protimeter, veldig behagelig. Et tynt lag av gummi på begge sider sikrer et godt ergonomisk grep.
Tre funksjoner
Hygromaster 2 går for å være den beste modellen til å måle luftfuktighet. Men den gir brukeren også muligheten til å måle to andre ting:
- Duggpunkt.
- Lufttemperatur.
I tillegg er det mulig å legge til et ekstra produkt som kan måle overflatetemperatur. Det er verdt å nevne at overflate-utstyret følger med i pakken når man kjøper Hygromaster 2.
Minnekort inkludert
En av de unike tingene med HygroMaster II er at den kan loggføre resultater. På den måten kan du slippe å skrive ned luftfuktighet hvis du holder på med et prosjekt over lengre tid. Et godt eksempel er oppussing av kjelleren. Mange ønsker å isolere kjelleren sin enda bedre for å hindre fukt- og muggdannelse.
Hvis du bruker HygroMaster, så kan du enkelt sammenligne resultatene før og etter oppussing.
6. GANN Hydromette UNI 1 – B50 – Elsket av byggmestere i hele Norge
Gann Hydromette UNI 1-B50 er en maskin som kan indikere fukt i nær sagt alle byggematerialer. Dette gjelder blant annet betong, treverk og fliser på badet.
Nettopp derfor er dette verktøyet høyt verdsatt hos profesjonelle håndverkere rundt omkring i hele Europa.
- Gir veldig rask indikasjon på fukt i ulike materialer
- Kommer i en hendig koffert som er lett å ta med seg rundt
- Består av to deler: display og elektrodeholder
- Kommer til en ganske høy pris
- Veldig populært produkt hos byggmenn, eiendomsforvaltere, takstmenn og folk som jobber i forsikring
La oss først begynne med å forklare hva du får når produktet kommer i posten. Etter at du har åpnet kofferten, så ser du to hoveddeler. Den første delen er en såkalt elektrodeholder. Dette er verktøyet som skal føres mot materialet som skal sjekkes for fukt.
Deretter skal denne elektrodeholderen være tilknyttet et display. Gann UNIs to deler kommuniserer med hverandre gjennom en ledning som dyttes inn i begge delene. Det er veldig enkelt og nybegynnervennlig å komme i gang.
Fungerer til alle typer materiale
En av de viktigste kriteriene for folk flest når de kjøper fuktmåler er at de er fleksible. Det vil si at man kan bruke de til oppussing, sjekking av fukt på hytta – og sjekke at veden man kjøper før vintersesongen er tørr. Forståelig nok.
Gann Hydromette UNI 1 er et verktøy som kan fikse alt dette. Du trenger heller ikke sprekke opp materialet eller lage hull for å indikere fukt. Dette er noe som fikses enkelt ved å sjekke signalet som maskinen mottar fortløpende.
Rask responstid og støtsikker koffert
Det er veldig ofte lurt å fremheve de tingene som er UNIKE med modellen når man sammenligner en rekke konkurrerende produkter. Og med Gann Hydromette UNI 1 er det spesielt to ting som skiller seg ut.
Det første er at den har en gjennomsnittlig responstid på under to sekunder. Hva betyr det? Jo, det betyr at du får målt fuktigheten før du rekker å si setningen: «Kan jeg få en kaffekopp?». Effektivt. Lett å forholde seg til. Og måleren er like rask på alle typer materialer.
Kofferten som følger med er støtsikker. Skulle du finne på å miste den i bakken på vei til bilen etter en lang arbeidsdag, så vil ikke fuktmåleren ta skade. Perfekt for ulykkesfugler.
Kjører på 9V-batteri
Gann Hydromette UN1 er driftet av 9V-batterier. Dette er også noe du kan få kjøpt hos nettbutikken Styapro.
Dette er en fuktmåler som beveger seg helt opp i øvre prissjikt. Samtidig mener vi at funksjonene er såpass gode at du får verdi for penga.
7. Tramex MEP Fuktmåler – Effektiv modell med analogt display
Utseendet på Tramex MEP er noe som virkelig gir deg sterke minner fra 80-tallet. Samtidig er dette en kraftig maskin som du virkelig kan stole på.
- Et litt knotete utseende
- Ingen moderne teknologi
- Klarer å anslå fukt presist i de aller fleste byggematerialer
- Måler helt ned til 30 millimeters dybde i bygningsmassen uten å skade materialet
- Displayet er analogt, men gir veldig raskt svar på fuktverdiene
- Slår seg automatisk av etter en stund (hvis du glemmer det…)
- Piper hvis instrumentet kommer i kontakt med materialer med høy fuktverdi
Tramex MEP er en fuktindikator som kan hjelpe deg med å finne ut av fuktigheten i en rekke forskjellige byggematerialer. Dette gjelder alt fra tre og ved til gips og betong. Mange fuktmålere kommer med en egen «antenne» som skal stikkes inn i bygningsmassen.
Slik fungerer ikke Tramex sin modell.
Alt du trenger å gjøre er å skru på verktøyet og holde fuktmåleren mot materialet. Deretter vil du få en indikasjon på hvor fuktig det er.
To måleenheter
Det er verdt å være obs på at Tramex MEP vil gi to ulike skalaer når verktøyet beskriver fuktighet. Her er de to skalaene du må ta hensyn til:
- Ved fuktighet i treverk og ved gis det en indikasjon på mellom 5 % og 30 %.
- Hvis du benytter Tramex MEP til å måle fukt i betong og andre harde materialer, så vil skalaen gå fra 0 til 100.
Heldigvis er det veldig lett å lese av resultatene. Det sikrer det store displayet for. Resultatet vil også oppgis i løpet av få sekunder.
Uten målepinner
Hvis du har brukt fuktmåler før, så er det stor sannsynlighet for at du kjenner til konseptet målepinne. Dette er som regel en tynn stang som skal stikkes inn i materialet for å avdekke fuktighetsgrad. Denne funksjonen har ikke Tramex.
Tramex MEP er utstyrt med eksterne sensorer som gjør jobben for deg. På denne måten er det kanskje veldig nybegynnervennlig.
Varsel om mye fukt – perfekt til søk av vannlekkasje
I tillegg elsker vi at maskinen sier «PIIIIIP» når den kommer til et område med mye fukt. Nettopp derfor mener vi i Moderneliv at Tramex MEP er en utmerket fuktmåler til deg som skal søke etter fukt i bolig, hytta, campingvogn eller båt.
Hvorfor trenger jeg en fuktmåler i hjemmet?
Mange er skeptiske til å kjøpe en egen fuktmåler. Og det forstår vi. Men vi i Moderneliv har hatt veldig mange diskusjoner på lunsjrommet angående dette verktøyet.
Etter hvert kom vi opp med en lang liste over grunner til at man skal investere i en måler som sjekker fukt. Her er noen gode argumenter vi kom opp med i plenum:
- Norge er et uhyre fuktig land. Derfor er norske hjem og hytter utrolig utsatt for fuktskader.
- I og med at Norge nærmest er fuktig året rundt, så kan fuktproblemer dannes uten at de blir oppdaget raskt. Byggebransjen bruker også et treverk som ikke nødvendigvis avslører fukt i treverk – noe som gjør det ENDA vanskeligere å oppdage.
- Hvis du tror at boligen din kan ha vannlekkasje, så er det veldig kjapt å finne det ut ved å bruke en fuktmåler.
- Mange nordmenn eier båt og campingvogn. Dette er eiendeler som står tomme og kalde de fleste månedene i året. En av de viktigste tingene å gjøre før sesongen begynner er å sjekke for eventuelle fuktskader.
- Sjekk at treverket på boligen eller hytta ikke er vått. Mange er i en situasjon hvor de er usikre på om treverket er for vått til å kunne males. Hvor lenge skal man egentlig vente etter en ordentlig regnbyge på sommeren før man kan dra frem malingsspannet? Det kan en fuktmåler gi deg svaret på i løpet av få sekunder.
- Kan også brukes til å sjekke fuktnivået i ved. Fyrer du med våt ved i ovnen, så sliter du. Da får du nemlig ikke fyr.
Om du ønsker å lese enda mer om de vanligste bruksområdene til dette verktøyet, så kan du gjøre det lengre ned i artikkelen.
Hvor brukes fuktmåler – og hva er viktig i de ulike situasjonene?
I de neste avsnittene skal vi diskutere litt hvilke fuktmålere som passer til ulike situasjoner. Veldig mange av de profesjonelle håndverkerne vet hva de skal ha. For privatpersoner kan det være litt verre å forstå hvilke funksjoner man skal se etter.
Det skal vi hjelpe deg med nå.
#1: Til campingvogn og båt
Vi vet at båter og campingvogner er to av eiendelene som har størst sannsynlighet for å bli utsatt for fukt. Dessverre. Advokatveiledning.no har til og med satt opp en egen guide til deg som har kjøpt campingvogn med fukt i.
Dette er helt klart et stort problem som mange nordmenn kjenner seg igjen i.
Og det er flere grunner til at båter og campingvogner kan bli utsatt for fukt innendørs. Den vanligste grunnen er at de står nærme et vann eller sjø over lengre periode. Det samme gjelder mangel på varme. Veldig mange båt- og campingvogneiere ser på disse kjøretøyene som rene sesongvarer. Og det er de jo – spesielt i Norge. Båter og campingvogner står jo tomme og kalde i rundt 8-9 måneder av kalenderåret. Men man må likevel passe på båten & vognen de månedene de ikke brukes.
Om du tror at det har blitt fuktdannelse i noen av de nevnte kjøretøyene, så bør du virkelig kjøpe en fuktmåler. Fuktmåleren kan hjelpe med å bekrefte (eller helst avkrefte…) at du sliter med problemet. I tillegg er det ikke slik at det er et engangs-verktøy. Du kan bare tenke deg hvor mange ganger du skal bruke en slik måler: hjemme i egen bolig, når du har kjøpt ved eller når du skal selge campingvognen/båten.
#2: Til hytta og hus (som er bygget i treverk)
Hvis du kommer opp til hytta og ser at det har vært vannlekkasje, så tenker du kanskje at det er mye arbeid som skal i gang. Det har du i utgangspunktet rett i. Men det å bruke en fuktmåler til å få et presist anslag på hvor stort skadeomfanget er.
Fuktmåleren vil kunne gi deg en god indikasjon på to ting:
- Hvor fuktig treverket fortsatt er. Dette vil ha stor betydning på hvorvidt du må legge nytt gulv/tak eller om skaden kan repareres ved hjelp av vifter og varme.
- Til å måle hvor stort område som er berørt. Dessverre er det sånn at fukt kan skjules veldig godt i treverk. Bjelker kan med det blotte øye se helt fine ut. Men når man måler fukten i dem, så ser man at de rett og slett er gjennområtne som følge av vannlekkasje.
I tillegg er det mange feil nybegynnere gjør når de skal måle fukt i et hus. Det første er å velge feil modell. Noen målere – ofte bare omtalt som «fuktsøkere» – er ikke like presis som en god fuktmåler.
#3: God fuktmåler til betong
Selv har vi i Moderneliv aldri vært involvert i å legge betong på egne prosjekter. Men vi vet at det finnes mange hobby-håndverkere der ute som tar slike jobber med et smil. Betong er et stort og vanskelig fag. Er du nybegynner, så kan det være vanskelig å gjøre ting riktig.
Det aller viktigste med betong er å finne riktig tørketid.
Mange fuktmålere kommer med et eget målerør. Dette røret skal stappes inn i betongen for å gi en indikasjon på hvor fuktig det er. Dessverre er det et problem med feilmålinger når det kommer til betong. Nettopp derfor er det viktig at du måler fuktigheten over en lengre periode for å sikre deg at målingen blir helt presis.
Det finnes også veldig mange kjellere i det ganske land. Som regel er norske kjellere veldig ofte laget i betong. Her gjelder det samme prinsippet. Om du skal ha en god og presis måling av luftfuktighet i kjelleren, så bør det gjøres over 24 timer.
Et godt tips kan være å skaffe seg flere enn én fuktmåler. Målerne bør plasseres rundt omkring på forskjellige steder i kjelleren for å bedre lokalisere hvor problemet finnes.
#4: For deg som skal sjekke om veden er tørr nok til fyring
Har du kjøpt et parti med ved som du mistenker er fuktig? Eller jobber du selv som ved-hogger og -selger?
I begge tilfellene kan det være veldig nyttig å ha en god fuktmåler. På den måten kan du alltid sjekke fuktighetsnivået i veden du kjøper eller selger. Mange tror at de kan kjenne på veden på det ytre laget for å kunne sjekke om veden er våt. Det er helt feil.
PS! Skulle du ønske å sjekke om veden din er tørr, så finnes det andre hjelpemidler enn en fuktmåler. Byggmakker.no har skrevet en artikkel som de kaller «5 tips – test om veden er tørr». Den er verdt å lese.
Annet verktøy som kan være av interesse
Over de siste to årene har vi i Moderneliv investert ufattelig mye penger i verkstedet vårt. Vi har nærmest oppgradert alt av verktøy.
Før vi kjøper noe, så gjør vi ufattelig mange dype undersøkelser i forskjellige deler av markedet. Ingenting skal være tilfeldig. Dette er kunnskap som vi alltid ønsker å dele med våre lesere. Og det har ført til en rekke gode forbrukertester på verktøy.
Her er noen av de forbrukertestene vi er mest stolte av:
Oppsummering av testen
Fukt er et veldig stort problem i veldig mange ulike situasjoner. Om fukten blir liggende lenge, så kan det skape trøbbel. Og gjerne snakker vi om «trøbbel» i form av skyhøye regninger. Ved som blir fuktig kan ikke selges videre. Litt fukt i en campingvogn kan føre til muggdannelse og fysiske skader på kjøretøyet.
Alt handler om å oppdage problemet i tide for å unngå eskalering av problemene. Det er veldig kjedelig å se at fukten brer om seg i hus, ved, treverk og annet byggemateriale.
Fuktmålere kan brukes til så mangt. Bønder og jordbrukere bruker de ofte til å se at avlingen deres ikke er for fuktig. Altså at jorden har en god fuktighetsgrad. På den måten kan de beregne hvor stor avling som blir suksessfull i år. Gulvleggere bruker fuktmålere til å sjekke når betongen er klar til å legges i et hus. I tillegg har folk som jobber med ved en fordel ved at de kan sjekke hvor tørr veden er.
Om du har skaffet deg en god fuktmåler i verktøysskrinet, så er du på veldig god vei. Vi i Moderneliv har sammenlignet nær sagt alle modellene som finnes på det norske markedet. Det har ført oss til denne forbrukertesten: den største og mest presise på det norske markedet.
Ofte stilte spørsmål
For de fleste norske husholdninger er det to ting som er viktig. Først og fremst er det viktig at fuktmåleren er presis. Det vil si at den er stabil og gir riktig fuktverdi. Det andre som er viktig er at måleren kan brukes mange forskjellige steder.
Skulle man selge ved på fulltid, så vil man utelukkende bruke måleren til å sjekke fuktverdien i treverk. Men for mange nordmenn er dette et verktøy som skal brukes i kjelleren, i campingvognen, for å sjekke fukt i tre samt ved vannlekkasje.
Nei, betong er en av de mer krevende materialene å måle fukt i.
For det første krever det ofte mer enn 24 timer for å få et ordentlig godt resultat.
Vi har funnet fuktmålere som har en høy kvalitet og lav pris. Med «høy kvalitet», så mener vi primært at måleren gir et stabilt og nøyaktig resultat. Det er det aller viktigste. Men samtidig er dette et verktøy som ikke skal være veldig vanskelig å bruke.
Noen av de verste fuktmålerne på markedet krever nærmest IT-ekspertise for å forstå hvordan man bruker dem. De har vi IKKE anbefalt i denne testen.
Har du selv kjøpt en fuktmåler nylig? Eller lurer du på noe? Legg igjen en kommentar under!