Drivhus kjøpsguide: 5 flotte drivhus til hagen din

I denne kjøpsguiden ser vi på alt du trenger å vite om å kjøpe drivhus til egen hage. Og med «alt», så mener vi virkelig alt.

Vi i Boligmag tok kontakt med tre ulike eksperter som samlet har mer enn 80 års erfaring med utvikling av hager til nordmenn. Dette hjalp oss til å sette sammen en lengre artikkel som skal hjelpe deg med å velge akkurat det drivhuset som passer for dine behov.

Om du skal kjøpe deg et drivhus, anbefaler vi disse nettbutikkene: Grønt Fokus og CDON.com.

De beste drivhusene på det norske markedet (testvinnerne)

Denne artikkelen handler ikke kun om å anbefale riktige produkter. Men en viktig del av prosessen ved å installere et drivhus i hagen sin er jo å velge riktig produkt. I tabellen under ser du våre anbefalte drivhus listet opp – og ønsker du mer informasjon om hvert produkt, så kan du scrolle deg nedover.

#Produkt
1Odla Drivhus – Vår anbefaling!
2Odla Tak- og Veggdrivhus – Beste veggdrivhus
3Juliana Premium–Drivhus på mur
4Emilia Tredrivhus–Miljøvennlig alternativ
5Infloria Orangeri/Lysthus Sekskantet–Flerfunksjonelt organeri

Vennligst merk at de nevnte produktene er eksempler vi synes har vært gode alternativer. Vi anbefaler at du sjekker ut GrøntFokus.no og CDON.no for å se de forskjellige modellene og velge ut fra ditt eget behov.

1. Odla Drivhus– Passer de fleste norske hager!

Odla er et kvalitetsmerke som fokuserer på rimelige og små drivhus. Dette er et perfekt alternativ til deg som er nybegynner og nysgjerrig på å utforske gartner-verden. Vi ble svært imponert over husets konstruksjon og fleksibilitet.

  • Gode glideskinner til en robust inngangsdør
  • Lett å trille inn og ut med trillebår (ingen høy dørterskel)
  • Godt priset
  • Kommer i to størrelser: 4,9kvm eller 6 kvm
  • Kommer i to farger: aliminium eller svart
  • Kommer i tre materialer: glass, sikkerhetsglass eller kanalplast

Enkelt, praktisk og billig

Kombinasjonen av lav pris og høy kvalitet er alltid noe vi nordmenn er ute etter når vi kjøper produkter. Drivhuset fra Odla gir deg nettopp denne kombinasjonen. Ikke bare er drivhuset lett å sette opp. Det er også mulig å fylle det med alle mulige slags planter. Her er det virkelig kun fantasien som setter grenser.

Mange forbrukere er redde for å skulle forholde seg til egenmontering når de kjøper drivhus på nett. Det er det ingen grunn til å være. På Grønt Fokus sine nettsider finner du en fullstendig manual som viser hvordan du setter det opp – enkelt og greit. Hvis man er to stykker, så tar det virkelig ikke mer enn et par timer å sette opp hele konstruksjonen i hagen sin. Effektivt.

«Stor» eller liten?

Vi ble også imponert over hvor arealeffektivt dette drivhuset er. Til tross for at det ikke tar opp mye arealplass i hagen (4,9 eller 6 kvadratmeter), så er det forholdsvis høyt. Med en total mønehøyde på 2,3 meter, så kan du plante forholdsvis store trær i Odla.

Produktspesifikasjoner

Lengde256 cm
Bredde194 cm
Høyde230 cm
Areal4,9 eller 6 kvm

2. Odla Tak- og Veggdrivhus – Beste veggdrivhus

Et solid og enkelt veggdrivhus for deg som vil ha plantasjen nær boligen. Dette er et perfekt alternativ for deg som enten har veldig liten hage – eller som bor i tettbygde strøk.

  • Kommer i tre forskjellige størrelser
  • Integrerte takrenner som hjelper vannet med å renne ut
  • Lav pris
  • Passer til nordiske hjem
  • Stor skyvedør foran hjelper med å utnytte plassen – og er også med på å gjøre det lett å jobbe med plantene

Ultimat plassbesparelse

En av hovedargumentene mot å skaffe seg et drivhus er at man ikke har plass. Det å plassere et stort glasshus i de fleste hager vil, dessverre, være ganske dominerende.

Dette veggdrivhuset fra produsenten Odla vil være med på å eliminere den problemstillingen.

Oppvarming fra begge sider

Med et vanlig frittstående drivhus, så vil energikilden kun være èn faktor: solen. Når solen ikke varmer på himmelen, så vil plantene i drivhuset måtte oppleve kaldere temperaturer.

Et veggdrivhus vil også bli oppvarmet fra boligen din. På den måten slipper du ikke bare å bruke masse penger på ekstern oppvarming. Det hjelper også med å holde en betydelig mer stabil temperatur året rundt. Dermed blir det også lettere å dyrke eksotiske planter som trenger en mer stabil temperatur. I tillegg gir det mulighet til å overvintre enkelte planter.

Produktspesifikasjoner

Antall størrelserTre forskjellige størrelser
Kvadratmeter3,36 – 4,96 – 7,24 kvm
FargeAliminium eller sort
MerkevarenavnOdla Tak- og veggdrivhus

3. Juliana Premium– Drivhus på mur

Hvis du skal blande flott estetikk og et nyttig drivhus, så er denne lekre varianten fra Juliana et godt sted å starte. Kan både brukes til hagestue og som plantasje.

  • Utrolig flott design
  • Kommer i to forskjellige farger
  • Veldig stødig grunnmur – klarer seg fint gjennom ekstremvær
  • Produsert i Danmark
  • Kommer i èn størrelse

Holder plantasjen varm gjennom natten

Det er ikke kun på grunn av estetikken at det kan være nyttig å ha mur i bunnen på et drivhus. Det har også en oppvarmende effekt. Når solen skinner på murkonstruksjonen hele dagen, så vil muren ofte absorbere og holde på varmen veldig lenge. Det fører til at huset avgir varme til plantene gjennom hele natten. På den måten vil du få en ganske lik effekt som ved et veggdrivhus.

Anskaffelse av teglstein/mur

Vi i Boligmag må også nevne at vi leste oss til at muren ikke følger med i pakken. Dette er altså noe som du selv må ordne. Derfor tok vi en telefon til et par entreprenørselskaper i nærområdet- og det viste seg at de har lang erfaring med å bygge grunnmur til drivhus. Men det betyr også at du skal ut med noen tusenlapper i ekstrakostnad.

Juliana Premium er på forhånd ikke det billigste drivhuset på markedet. Det kan derfor være smart å se på andre alternativer hvis du har et stramt budsjett.

Produktspesifikasjoner

Størrelse13 kvm
Bredde2,96 m
Lengde4.39 m
Total høyde2,67 m

4. Emilia Tredrivhus– Miljøvennlig alternativ

Emilia Tredrivhus er en vakker konstruksjon som vil gå i ett med resten av hagen din. Rammeverket i tre er både av øy kvalitet, men også utrolig lekkert.

  • Store, sammenhengende vinduer på alle kanter
  • Trykkimpregnert treverk
  • Kan brukes både som gartneri og hagestue
  • Passer perfekt inn i hager med tett vegetasjon
  • Hendige lufteluker som er enkle å åpne
  • 4 mm sikkerhetsglass

Jevn temperaturfordeling

Dette drivhuset fikk vi en ordentlig omvisning i. Vi ble ikke bare veldig imponert over kvaliteten på treverket. Et annet godt poeng er at enkelte vinduene er konstruert slik at de slipper inn så mye luft som mulig når de åpnes. Dette gir en følelse av at du lett kan bruke drivhuset som oppholdsrom midt på den varmeste sommeren i Norge.

Fordeler med et drivhus i tre

Da vi spurte ekspertene våre, så kunne de fortelle om en rekke fordeler med å kjøpe et drivhus som har en ramme laget av tre:

  • Det er miljøvennlig
  • Lett å få en snekker til å utføre enkle repareringsjobber
  • Materialene er forholdsvis lette og enkle å flytte hvis nødvendig
  • Treverk er med på å sikre større konstruksjoner. Det er en grunn til at mange store hus i Norge nettopp er laget av tre
  • Utseendet går i ett med resten av vegetasjonen i hagen

Når man ser disse fordelene, så tenker man kanskje: «Hvorfor kommer ikke alle drivhus med tre-ramme?». Og det er et godt spørsmål. Men det er ingenting galt med de drivhusene som kommer i aliminium eller stål-konstruksjon.

Produktspesifikasjoner

Lengde2,4 m
Bredde2,4 m
Total høyde2,83 m
Total vekt480 kilo

5. Infloria Orangeri/Sekskantet Lysthus– Flerfunksjonelt orangeri

Stort, sekskantet orangeri som har en rekke bruksområder. Svært solid konstruksjon som har en spesielt kraftig sokkel for ekstra stabilitet.

  • Veldig god plass
  • Glasset er veldig enkelt å rengjøre
  • Hele 13 kvadratmeter
  • Totalvekt på 350 kilo
  • Enkelt å montere

God, solid konstruksjon

Dette er et orangeri som er bygget opp av ekstra sterke materialer. Det herdede sikkerhetsglasset er på hele 4 milimeter. Taket er laget av 10 milimeter tykt polykarbonat. Dette fører til at drivhuset passer veldig godt på steder hvor det er mye vær og vind.

Stort drivhus

Med hele 13 kvadratmeter, så har du plass til både stoler, bord og planter. I tillegg er orangeriet konstruert med en jevn, høy takhøyde. Dette gjør det enklere at flere personer oppholder seg i drivhuset på samme tid. Vennligst også merk at døren kan låses.

Produkspesifikasjoner

Vekt350 kilo
Høyde3,08 meter
Bredde3,87 meter
Garanti10 år


Hvorfor trenger man et drivhus i hagen?

Hvis du kikker innom denne artikkelen, så er det stor mulighet for at du har et drivhus på ønskelisten. Men det er kanskje noe som holder deg tilbake fra å kjøpe et?

Hvis du tenker «Trenger jeg virkelig et drivhus?», så kan de neste avsnittene hjelpe deg med å forstå fordelene og bruksområdene med en slik installasjon.

#1: Du bygger ditt eget lille økosystem

Et drivhus hjelper deg med å bygge et lite øko-samfunn i hagen din. Her kan du endre temperaturen etter eget ønske – og velge hvilken fuktighet plantene dine skal utsettes for. Uavhengig av om du skal gro grønnsaker året rundt, ha et drivhus med eksotiske planter eller begynne å gro planter om vinteren, så er alt opp til deg. Du kan skape nøyaktig det miljøet du ønsker inne i ditt eget drivhus. Dette åpner for en rekke spennende prosjekter som du kan styre helt selv.

I Norge har vi faktisk et ganske sprøtt og kaldt klima. Drivhuset ditt fungerer dermed som et slags paralellt univers som i stor grad kan fungere uavhengig av begrensningene vårt kalde klima gir. 🙂

#2: Spar penger

Det å gro egne planter koster en tiendedel av hva det koster å kjøpe de samme grønnsakene/plantene i butikken. Med et eget drivhus slipper du å bruke tusenvis av kroner månedlig i grønnsaksdisken på Rema 1000. I tillegg åpner det opp mulighetene til å gro de mest eksotiske plantene du bare kan tenke deg. Dette er planter som har en svært høy import-skatt i Norge. Men når du kjøper frøene, så koster de nærmest ingenting.

Et drivhus gir deg altså frihet til å gro planter som vanligvis skulle kostet flerfoldige tusen kroner.

NRK har allerede skrevet en artikkel om hvordan de regner med at norske grønnsaker kan bli dyrere. Det er bare å være på den sikre siden med en gang: skaff deg et drivhus, så slipper du å bruke unødvendig mye penger på frukt og grønt! 🙂

#3: Vær en gartner året rundt

Som tidligere nevnt: den norske vinteren kan være tung for oss med grønne fingre. Selv om det kanskje kan være vanskelig å gro tomater i et drivhus i månedsskiftet desember/januar, så er det absolutt mulig.

Om du ikke alltid kan holde på året rundt med å gro diverse planter, så kan du i hvert fall være sikker på at en drivhus-installasjon vil øke sesongen med 2-3 måneder i året.

#4: Gro noe eksotisk

Hvis man først skal ha et drivhus, så mener vi i Boligmag bestemt at man bør være litt kreativ. Tenk utenfor boksen.

En bekjent av oss begynte å gro ananas (!!) i Norge. Det er faktisk mulig under de rette betingelsene om sommeren. Tenk hvor kult det er å komme til noen naboer eller venner med norsk-produserte ananaser…

De forskjellige typene drivhus

#1: Frittstående drivhus

Denne varianten kjenner de fleste til.

Et frittstående drivhus står ofte et stykke unna annen bebyggelse. Vegge er fylt med klart glass, og størrelsen varierer fra «veldig lite» til «medium størrelse».

Som regel passer disse drivhusene til de aller fleste hager i Norge.


#2: Veggdrivhus

Veggdrivhus er bygg som fungerer som et utbygg på huset.

De siste årene har det blitt veldig populært å kjøpe disse variantene i hele Skandinavia. Det er flere grunner til den økte populariteten:

  • Veggdrivhus monteres veldig enkelt mot huset ditt (fungerer på både mur og treverk)
  • Det er veldig plasseffektivt. Tar mye mindre plass enn frittstående drivhus.
  • Nær beliggenhet til huset ditt gjør det enkelt å være gartner! 🙂

Det skal også sies at det finnes èn negativ ting ved å kjøpe denne modellen. Drivhus fungerer noen ganger som en magnet på snegler og annen krypdyr. Desto nærmere boligen din er drivhuset, desto større sjanser er det for at det blir småkryp inn i huset…


#3: Orangeri

Det finnes litt ulike definisjoner på et organgeri hos de forskjellige nettbutikkene i Norge.

Dette skaper noen problemer når man skal gi en presis og kort definisjon.

Ultimativt kan man si at et orangeri er et stort glasshus som kan benyttes til både oppbevaring av planter, men også brukes som en selskapsstue. Originalt ble disse modellene brukt til å gro sitrustrær hele året i Sør-Europa, spesielt i Frankrike.

Pris på drivhus– hva koster det?

  • Under 10,000 – 20,000 kr: De fleste drivhus som selges i Norge koster mellom 10 og 20 tusen kroner. Det betyr ikke at de fleste modellene på markedet ligger i denne priskategorien. Men det betyr at de aller fleste nordmenn kjøper de billigste og enkleste variantene. Disse drivhusene består ofte av enkle stålkonstruksjoner og glass av høy kvalitet. De er enkle å sette opp og har ofte et kvadratmeter-areal på mellom 5 og 10 kvm. Du får både frittstående og veggdrivhus i denne prisklassen.

  • Rundt 25,000 – 50,000 kr: Betaler du over 25,000 kroner, så kommer du i en helt annen kategori. Den største forskjellen fra de billigere modellene er størrelse. Hvis du legger 50,000 kroner på bordet, så kan du få et drivhus som er opp mot 20 kvadratmeter stort. I tillegg finnes det mange forskjellige design på de dyrere drivhusene. Du kan få satt huset på en mur, fikse to (!) dører eller kjøpe avtagbart tak.

  • Over 50,000 kr: Som med alle andre produkter, så finnes det også et absolutt premium-segment for drivhus. Betaler du opp mot 70,000-100,000 kroner, så får du de aller største orangeriene. Det er vanskelig å si om disse produktene bør kalles et «drivhus» eller en «hagestue». Uansett kan du nærmest få akkurat de funksjonene du vil hvis du betaler godt nok.

Trenger du inspirasjon til hagen din?

Vi har tidligere skrevet nyttige artikler for deg som ønsker å friske opp hagen din. Her lenker vi til nyttig lesestoff for deg som ønsker å gi hagen din litt mer liv:

Nyttige tips

  • Kjøp et termometer. En av de viktigste tingene i et drivhus er å holde styr på temperaturen. Termometeren vil fortelle deg når du skal ventilere, hvilke planter som skal ligge i skygge samt når du manuelt blir nødt til å justere temperaturen. Du bør aldri kjøpe et drivhus uten å bestille et termometer med på kjøpet!

  • Hold drivhuset ryddig og pent. Det er veldig lett å begynne å rote til drivhuset. Pass alltid på å legg tilbake redskapene der de hører til. Haugevis med skitne redskaper fungerer som en direkte invitasjon til snegler og andre krypdyr du ikke vil ha noe med å gjøre.

  • Vær klar for at plantene vokser fort. Du bør alltid tegne opp en plantegning av drivhuset før du begynner å dytte inn planter og trær. Veldig mange nybegynnere overser det faktum at planter og trær vokser. Dermed er det litt dumt å plassere treet med det høyeste potensialet (bokstavelig talt) på det laveste punktet i huset.

  • Start med planter som gror lett og krever lite vedlikehold. Hvis det er èn ting som er sikkert, så er det at du kommer til å gjøre feil i starten når du har fått et drivhus. Temperaturen vil være ujevn, du heller i feil mengde vann og tar ikke like godt vare på plantasjen som du burde. Derfor skal du begynne med noen planter som ikke trenger alt for mye kjærlighet.

  • Kjøp egnet tilleggsutstyr. Det er en rekke tilleggsutstyr som kan kjøpes til drivhuset ditt. Det vil gjøre det ufattelig mye enklere å komme i gang. Blant annet involverer det et automatisk vanningsystem, automatisk luke som åpner vinduet når du vil, drivhusvarmer for å regulere temperaturen samt ulike former for drivhusbord og hyller.

Helt til slutt

Anskaffelse av et drivhus er ikke et prosjekt som krever èn forberedelse. Du trenger å kjenne til en hel rekke av kunnskapsområder før du installerer din helt egen plantasje i hagen.

Allikevel skal vi være veldig tydelig på at dette er et prosjekt som krever læring mens det blir til. Du vil ikke lære deg alt om drivhus ved å lese en lengre artikkel på internett. Derfor vil vi anbefale deg å først kjøpe inn et av våre anbefalte produkter. Deretter kan du gradvis øke kunnskapen.

Husk på at drivhuset skal passe dine spesielle behov. Alle hager er ulike. Og det er ikke nødvendigvis sånn at du skal gro de samme plantene som noen av naboene dine skal. Derfor er det viktig at du kjøper et produkt som passer dine planer.

Ofte stilte spørsmål

✅Hvorfor vokser plantene fortere i et drivhus?

Når solen skinner gjennom et drivhus, så vil lyset absorberes og fordele varmen ut over hele drivhuset som en slags «varmebombe».

Dette fører til at innsiden av huset får en høy temperatur – og det gir også bedre vekstmuligheter for plantene dine.

✅Trenger man å ventilere drivhuset sitt?

Kjapt svar: ja, det trenger man.

Det er spesielt viktig å passe på at temperaturen ikke blir for høy om sommeren. Det er to grunner til at du må lufte/ventilere. For det første er det noen planter som ikke tåler for høye temperaturer. For det andre vil det bli utrolig høy luftfuktighet hvis du ikke lar noen vinduer eller dører stå åpne.

✅Når og hvor ble det første drivhuset oppfunnet?

Historikere har litt forskjellige historier om dette. Men det antas at de første drivhusene ble bygget i England eller Nederland på starten av 1700-tallet.

✅Vil glasset kunne blokkere UV-stråler?

Det kommer an på hvilket materiale du velger.

De fleste drivhus som selges i Norge blokkerer ikke fullstendig UV-stråler.

Har du spørsmål eller en tilbakemelding? Legg igjen en kommentar under da vel!