Terrengsko test: De 5 beste terreng-løpeskoene

Etter å ha vært butikksjef på G-Sport i flere år, så har jeg opparbeidet meg en ekspertise på terrengsko.

Jeg vet hvilke løpesko du skal bruke til terrenget. Og kanskje enda viktigere: hvilke som ikke er særlig gode.

Nå har jeg til og med holdt foredrag til andre ansatte i det som tidligere het G-Sport på dette emnet. Derfor føler jeg at jeg er nødt til å skrive en terrengsko-test.

Etter å ha lest igjennom andre «terrengsko test»-artikler, så ble jeg særs overrasket. Alt annet som står på nettet (på norsk) er rett og slett feilinformasjon. Det anbefales løpesko som aldri burde være i nærheten av skog og mark. I tillegg er det helt tydelig at de dyreste modellene alltid blir anbefalt – av en eller annen grunn.

Derfor har jeg satt opp denne testen. I samarbeid med Moderneliv-teamet har jeg satt opp en topp 5-liste over de beste terreng-løpeskoene til både mann og kvinne.

Skal du kjøpe deg terreng-løpesko? Da anbefaler jeg deg å sjekke ut disse butikkene: Milrab.no og Outnorth.no.

Vinnere av vår terreng-løpesko-test

Her er en kjapp oversikt over våre favoritt-sko i denne kategorien. Lengre ned ser du ekspertvurderinger på hver enkelt modell.

#Produkt
1Anaconda 4×4 Boa GTX – Best i test!
2Fresh Foam Vongo V5 – En lettere modell som også passer til løping i by
3Salomon SpeedCross 6 GTX – Beste terrengsko til å takle vått terreng
4Ultra Raptor II Gtx – Nubuck-skinnversjon med Gore Tex

1. Anaconda 4×4 Boa GTX – Best i test!

Anaconda 4×4 Boa GTX er den ultimate løpeskoen for deg som elsker å utforske terrengløping. Uansett om du løper på stier, fjell, eller gjennom skog, vil denne skoen sitte svært godt.

Det er primært to ting med denne skoen vi i Moderneliv elsker.

Prisen.

Og det faktum at skoen passer like godt til løping som til turgåing. Her får du rett og slett en «2-i-1-sko» som passer norsk terreng perfekt.

  • Terreng-løpesko produsert av norske Viking.
  • Gore-Tex-membran gjør skoen pustende og vanntett.
  • UGC-sålemønsteret sikrer utmerket grep i ulendt terreng.
  • Lav pris sammenlignet med lignende sko.
  • Innersålen er formbar, noe som sikrer god passform gjennom hele løpeturen.

Med Gore-Tex-membran

En av de mest bemerkelsesverdige egenskapene til Anaconda 4×4 Boa GTX er dens Gore-Tex-membran. Dette gjør skoen vanntett og pustende samtidig. Uansett om du løper under regnfulle forhold eller gjennom våte terreng, vil føttene dine holde seg tørre.

Gore Tex er et materiale som også sørger for at skoen puster godt. Du slipper derfor å bli kjempesvett når du er på løpeturer i sommerhalvåret.

Pustende og lett terreng-løpesko

Selv om Anaconda 4×4 Boa GTX er utstyrt med en vanntett membran, er den likevel overraskende lett. Viking har utstyrt skoen med høyteknologiske materialer som gjør den lett å løpe med – samtidig som den gir god støtte og beskyttelse.

Mesh-overdelens pustende egenskaper bidrar til å opprettholde en sunn temperatur inne i skoen, slik at du kan nyte komforten og ytelsen gjennom hele løpeturen. Her får du en terreng-løpesko som både kan brukes om vinteren og om sommeren.

Høy komfort med god stabilitet

Komfort er avgjørende når du løper lange distanser. Og dette gjelder spesielt i ulendt terreng. Anaconda 4×4 Boa GTX er konstruert for at du skal være komfortabel over lengre tid.

Løpeskoen fra Viking har en myk og støttende innersåle som gir ekstra demping, samtidig som den forhindrer gnagsår. Selv opplevde jeg å IKKE få gnagsår første gang jeg brukte Anaconda 4×4, noe som er ganske sjelden.

Skoen har også en Boa-snøresystem som gir en perfekt passform og lar deg justere den raskt og enkelt – selv underveis på løpeturen.

Vår dom – beste terreng-løpesko til han & henne

Samlet sett er Anaconda 4×4 Boa GTX den ideelle løpeskoen for terrengløpere som ønsker en unik kombinasjon av god ytelse, høy komfort og beskyttelse for foten. Med sitt Gore-Tex-membran, pustende design, lette konstruksjon og overlegne grep, vil denne skoen ta deg gjennom alle slags utfordrende terreng uten at du følger ubehag.

For mange vil nok kanskje Anaconda 4×4 se litt stor ut. Men fortvil ikke: denne skoen sitter veldig lett på foten. Du kan både bruke den som en tursko, men også som en løpesko.


2. Fresh Foam Vongo V5 – En lettere modell som også passer til løping i by

Fresh Foam Vongo v5 er den allsidige løpeskoen som er perfekt egnet for både terrengløping og løping nede på Grünerløkka! 🙂

Uansett om du utforsker stier i naturen eller løper gjennom urbane gater, vil denne skoen gi deg den nødvendige ytelsen og komforten du har behov for. Her får du en kombinasjon av høy komfort og – ikke minst – et friskt design!

  • Passer best til løpere som overpronerer.
  • Passer godt til daglige løpeturer i skog og mark.
  • Fungerer like godt på fast underlag som ute i skogen.
  • God og behagelig pass – sitter tett på foten.
  • Har en mellomsåle produsert i FremFoamX, noe som gir god støtdemping.

Ruglete og fast undersåle

En av de fremragende egenskapene til Fresh Foam Vongo v5 er undersålen. Disse friske terrengskoene er utstyrt med en kraftig mønsterprofil som gir en utmerket trekkraft på forskjellige underlag.

Uansett om du løper på grusveier, brostein eller asfalt, vil denne skoen gi deg den nødvendige stabiliteten og utmerket grep.

Den faste undersålen gir også beskyttelse mot ujevnheter i terrenget, noe som gjør den ideell for terrengløping.

God kombinasjon av mykhet og støtte

Fresh Foam Vongo v5 har en bemerkelsesverdig balanse mellom mykhet og støtte.

Vongo V5 er utstyrt med New Balances innovative Fresh Foam-mellomsåle som gir en myk og responsiv støtdemping. Dette gjør løpeturen komfortabel og gir en jevn overgang fra hæl til tå. Samtidig gir skoen også god støtte til fotbuen, noe som reduserer risikoen for overpronering og gir ekstra stabilitet.

Vår vurdering

Samlet sett er Fresh Foam Vongo v5 den ideelle løpeskoen for deg som ønsker en allsidig sko som takler både terreng og byløping. Med sin ruglete og faste undersåle får du god trekkraft og beskyttelse, mens den balanserte kombinasjonen av mykhet og støtte sørger for en behagelig løpeopplevelse.

Gi gir Vongo V5 en andreplass i vår test. Men det er verdt å nevne at løpeskoen fra New Balance ikke er ment for de tyngste bakkene. Dette er ikke en terrengsko du bruker for å bestige Mount Everest. Men til løping i nærmeste skog og mark, så fungerer Vongo V5 helt ypperlig.


3. Salomon SpeedCross 6 GTX – Beste terrengsko til å takle vått terreng

På Salomon sine nettsider, så skriver produsenten (noe arrogant) at:

«SpeedCross 6 Gore-Tex trenger ingen ytterligere informasjon».

Vi er litt uenige. For det er ikke alle som er SÅ godt inne i terrengsko-markedet at de kjenner til denne modellen.

  • Utmerket løpesko til gjørmete og vått terreng.
  • En undersåle som virkelig sitter som støpt i all slags vær.
  • Moderat demping.
  • En skobredde som gir god plass til de med store føtter.
  • Pustende Gore-Tex-membran, som også gjør skoen helt 100 % vanntett.

SensiFit-konstruksjon for god passform

Salomon SpeedCross 6 GTX er skapt for de mest krevende terrengløpene, og dens SensiFit-konstruksjon er en nøkkelkomponent som sørger for en overlegen passform. Denne innovative teknologien omslutter foten din som en skreddersydd hanske, og gir en trygg og stabil følelse under hele løpeturen.

Uansett hvor krevende terrenget er, vil SensiFit-konstruksjonen holde foten din komfortabelt på plass og minimere risikoen for gnagsår og ubehag.

Gore-Tex-membran for å gi vanntetthet og luftgjennomstrømning

Salomon SpeedCross 6 GTX er utstyrt med en Gore-Tex-membran som gir skoen 100 % vanntetthet og samtidig lar føttene puste. Uansett værforhold vil denne teknologien sørge for at føttene dine forblir tørre og komfortable.

Du kan løpe gjennom regn, gjørme og våte stier uten bekymringer, og samtidig opprettholde god luftgjennomstrømning for å forhindre overoppheting.

Tro meg: det gjør den. Vi har selv testet.

Utmerket yttersåle med markedets beste grep på våte overflater

Salomon SpeedCross 6 GTX skiller seg ut med sin yttersåle, som har markedsledende grep på våte overflater. Den aggressive mønsterprofilen gir enestående trekkraft, uansett om du løper på våte steiner, gjørme eller glatt terreng.

Denne svært populære terrengskoen gir deg evnene til å håndtere krevende forhold uten å bekymre deg for å skli eller miste fotfestet. Den overlegne yttersålen gjør SpeedCross 6 GTX til et pålitelig valg for terrengløpere som søker uovertruffen stabilitet.


4. Ultra Raptor II Gtx – Nubuck-skinnversjon med Gore Tex

Ultra Raptor II har vært en virkelig vinner påd et norske terrengsko-markedet i mange år.

Nå har La Sportiva oppgradert denne skoen.

  • Gore Tex Extended Comfort-teknologi.
  • Litt kostbar modell som både kan brukes til gåturer og løpeturer.
  • FriXion XF-sålen gir godt grep i terrenget.
  • Pustende og vanntett.

Terrengsko

Vanlige joggesko og terrengsko – hva er forskjellene?

AspektTerrengskoVanlige joggesko
YttersålemønsterGrovt mønster med dypere knaster for bedre grep på ujevnt terrengVanlig mønster, egnet for jevne veier og underlag
DempingVanligvis mer demping i forfoten og hælen for å absorbere støt på røft terrengBalansert demping for komfort på jevne overflater
BeskyttelseEkstra beskyttelse i form av steinplater eller gummi i tå- og hælområdetBegrenset beskyttelse, mer fokus på komfort
OverdelRobust og slitesterk overdel som beskytter mot skitt og vannLettere og mer pustende overdel for bedre luftsirkulasjon
VektGenerelt tyngre på grunn av ekstra beskyttelseselementer og mønsterLettere vekt for økt fart på asfalt og jevne stier
StabilitetBedre lateralt støtte og ankelstøtte for å takle ujevnt terrengBalansert stabilitet, egnet for jevne veier
VanntetthetOfte mer vanntett eller vannavstøtende for å takle gjørmete forholdVanligvis ikke vanntett, mer egnet for tørre forhold
AnvendelseIdeell for terrengløping, stier, fjell, gjørmete forholdPasser godt for vei-, bane- og enklere sti-løping

Husk at denne tabellen gir en generell oversikt over forskjellene mellom terrengsko og vanlige joggesko. Det finnes ulike modeller innen begge kategoriene som kan ha egenskaper som ikke nødvendigvis passer inn i tabellen. Når du velger sko, er det viktig å vurdere hvilken type løping du planlegger å gjøre og hvilket terreng du vil bevege deg på.

Om du ønsker å lese en mer dyptgående artikkel, så kan du gjøre det hos Nike.com. Sportsgiganten Nike har skrevet en helt egen artikkelt kalt «terrengsko vs joggesko: Hva er forskjellene?».

Terreng-joggesko

Testkriterier – Slik fant vi beste terreng-løpesko

For å illustrere at du kan stole på våre vurderinger, velger vi å være åpne om hva vi har vurdert skoene på. Altså våre testkriterier.

Nå går vi igjennom hvert eneste testkriterie og forklarer hvorfor det er viktig i totalvurderingen.

Støtdemping og god stabilitet

To avgjørende faktorer ved valg av terrengsko for løping er støtdemping og stabilitet. Det er viktig at skoene gir tilstrekkelig demping for å absorbere støt og vibrasjoner fra det ujevne terrenget.

Når man kjøper «vanlige» joggesko, så er dette et viktig kriterie. Så du kan bare tenke deg hvor viktig det er når du kjøper terrengsko.

Vi har analysert responsen til skoens dempingssystem på ulike typer underlag: både på harde stier og i mykere terreng (skog og mark).

Videre bør skoen også tilby god ankelstøtte for å minimere risikoen for vridninger og belastningsskader. Ettersom løping på terreng ofte involverer skrått terreng og raske svinger, er det også viktig å vurdere skoens evne til å gi tilstrekkelig støtte til knærne. Og en slik støtte vil du primært få gjennom god demping.

Pustende egenskaper

Man tenker kanskje at man ikke behøver altfor pustende joggesko når man løper i Norge.

Der tar man feil.

Overoppheting og opphopning av fuktighet i skoene kan redusere komforten betydelig når du er ute og løper. Derfor er pustende egenskaper en vesentlig faktor. Du må tenke på materialet i skoens overdel og hvor godt det tillater luftsirkulasjon.

Husk at fuktighet skal trekke seg ut av skoene – og oksygen skal trekkes inn.

Sjekk også om skoen har ventilasjonspaneler eller teknologi som forbedrer luftstrømmen inn i skoen. Dette vil bidra til å opprettholde en mer behagelig temperatur for føttene når du jogger i terrenget.

Tykkelse på sålen

Sålens tykkelse spiller en viktig rolle når det gjelder støtdemping, beskyttelse og følelsen av terrenget.

Vi har vurdert materialet som sålen er laget av – og dens tetthet for å sikre tilstrekkelig beskyttelse mot skarpe steiner og andre ting i terrenget.

Samtidig bør sålen ikke være for tykk, slik at du fortsatt kan opprettholde en god følelse av terrenget under føttene. En balanse mellom beskyttelse og følsomhet er nøkkelen til en god terreng-løpesko.

Gore-Tex-membran

Da jeg jobbet på G-Sport kom det ofte folk inn og spurte:

«Har dere noen Gore Tex-joggesko?»

For løping i våte forhold eller fuktig terreng, kan en Gore-Tex-membran være en verdifull funksjon. Denne membranen gir vanntetthet samtidig som den opprettholder god pusteevne.

Test skoens vanntetthet ved å løpe i våte forhold, gjørmete stier eller under regn. Sjekk også om membranen gir tilstrekkelig luftsirkulasjon for å forhindre at føttene blir klamme og ubehagelige.

God valuta for pengene

Sist, men ikke minst, er det viktig å vurdere om skoene gir god valuta for pengene dine.

Dette inkluderer å vurdere holdbarheten til skoene over tid, samt om de oppfyller alle dine krav og behov.

Sjekk også etter kundeanmeldelser for å få innsikt i skoens ytelse og kvalitet fra andre løpere.

Alt dette, og en del mer, har vi vurdert i vår terrengsko-test.

Beste terrengsko

Avsluttende ord

Dette er den største og mest presise terrengsko-testen på det norske markedet.

Vær oppmerksom på at «terrengsko» kan bety to ting.

  • Sko man bruker til å gå tur i terrenget med.
  • Eller joggesko med egenskaper som gjør skoen egnet til bruk i skog og mark.

Som du helt sikkert allerede har fått med deg, så havner vår test i sistnevnte kategori. Vi omtaler og anbefaler terreng-løpesko.

Videre håper vi naturligvis at du har klart å finne en modell som passer deg. Vennligst merk at de ulike skoene i testen passer ulike behov. Vi kunne naturligvis kun satt opp èn modell og sagt at «denne er best i test».

Det ville vært den enkle løsningen.

Men når du kjøpe deg terrengsko, så er det viktig å tenke på dine behov. Mange har behov for ekstra ankelstøtte. Andre prioriterer å kjøpe en sko som er fullstendig vanntett (med Gore Tex-membran). Til slutt er det noen som alltid går for de skoene med lavest pris.

Uansett hva du velger, så håper vi at du har funnet noen gode terreng-løpesko i vår test.

Video – slik velger du beste løpesko til skog og mark



Forbrukertester for deg som liker naturen

Ofte stilte spørsmål

Hvilken type støtdemping bør jeg se etter i terreng-løpesko?

Når du velger terrengsko, bør du se etter sko som har en balansert støtdemping som passer til typen terreng du skal løpe på. Velg sko med tilstrekkelig demping i forfoten og hælen for å absorbere støt på ujevnt terreng.

Dette vil gi en mer komfortabel løpeopplevelse og redusere belastningen på leddene dine. Test komforten og responsen til dempingssystemet ved å prøve skoene på ulike typer underlag.

Er det viktig med vanntetthet i terrengsko, og hvordan fungerer Gore-Tex-membranet?

Vanntetthet kan være viktig hvis du planlegger å løpe i vått eller gjørmete terreng. En Gore-Tex-membran er en vanntett og pustende teknologi som brukes i mange terrengsko. Den tillater fuktighet (som svette) å passere ut av skoen samtidig som den forhindrer vann fra å trenge inn.

Dette gir deg muligheten til å løpe komfortabelt i våte forhold uten å bli våt på føttene. Husk at Gore-Tex-membranen bidrar til økt vanntetthet, men skoens overdel og konstruksjon spiller også en rolle i hvor godt de tåler våte forhold.

Hva er viktige faktorer å vurdere når det gjelder sålens tykkelse på terrengsko?

Sålens tykkelse påvirker både støtdemping og følelsen av terrenget under føttene. Det er viktig å finne en balanse mellom beskyttelse og følsomhet. En tykkere såle gir bedre beskyttelse mot skarpe steiner og røtter, mens en tynnere såle gir mer direkte kontakt med terrenget, noe som kan være viktig for bedre grep og balanse.

Velg en såle som passer til typen terreng du skal løpe på. For eksempel kan en tynnere såle være ideell for tekniske stier, mens en tykkere såle kan være mer passende for kupert terreng.

Har du nylig kjøpt terreng-løpesko? Eller lurer du på noe? Legg igjen en kommentar under!